2024. április 19. - Emma

Új seprű a GKM élén

Letette hétfőn a miniszteri esküt az Országgyűlés előtt Kákosy Csaba, a gazdasági és közlekedési tárca új vezetője. Kákosy Csaba Kóka Jánost váltja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) élén: a leköszönt miniszter július 20-án jelentette be, hogy
2007. december 3. hétfő 14:04 - Hírextra
Kákosy Csaba Kóka Jánost váltja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) élén: a leköszönt miniszter július 20-án jelentette be, hogy az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról, és a jövőben az SZDSZ elnöki posztjából fakadó feladatokra koncentrál. A liberális párt november 20-án jelölte Kákosy Csabát, a GKM kabinetfőnökét a tárca vezetésére.

Jelölését a GKM vezetésére Gyurcsány Ferenc is elfogadta. A koalíciós megállapodás alapján az SZDSZ jelölheti a gazdasági és közlekedési minisztert, de annak személyét a miniszterelnöknek is jóvá kell hagynia, mert ő nevezi majd ki.

Az új gazdasági és közlekedési miniszter múlt heti meghallgatásán a parlamenti szakbizottságban legfontosabb feladatának a gazdasági növekedés élénkítését, a digitális szakadék betemetését és a MÁV reformját nevezte.

A miniszter 1969. július 4-én született. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. A minisztériumi megbízatása előtt a CIB Banknál és a Magyar Nemzeti Banknál, illetve a párizsi magyar OECD-képviseleten dolgozott. 2004 óta volt a GKM kabinetfőnöke.

Változások a második Gyurcsány kormányban:

2007. április 4. - Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, lemondását Gyurcsány Ferenc kormányfő április 6-ai hatállyal elfogadta. (Április 6-tól miniszteri hatáskörében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter helyettesítette az egészségügyi minisztert az új tárcavezető munkába állásáig.)

2007. április 23. - Horváth Ágnest, az Egészségügyi Minisztérium addigi államtitkárát nevezték ki egészségügyi miniszternek.

2007. május 7. - Fodor Gábort nevezték ki a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, aki Persányi Miklóst váltotta a minisztérium élén.

2007. június 1. - Takács Albertet nevezték ki igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki Petrétei József utóda lett a tárca élén.

2007. július 1. - A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki azóta tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszter - Kiss Péter helyett - Lamperth Mónika addigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett. Az ő helyére Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lett Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a kormányzati igazgatás összehangolásáért felel.

Kákosy Csaba 1969. július 4-én született Budapesten.
1994-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1996-ben az ELTE Pénzügyi jog tanszékén PhD. tanulmányokat, 2003-ban Frankfurtban az Európai Központi Bank Jogi Főigazgatóságán három hónapos szakmai gyakorlatot folytatott.
1994-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanszéki oktató, majd a Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. (CIB Bank) jogi előadója,
1995-től a Magyar Nemzeti Bankban főmunkatárs, jogi szakértő, 1996-től Párizsban a magyar OECD képviseleten a Magyar Nemzeti Bank képviselője, majd 2001-től ismét a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, ahol a jogi főosztály kodifikációs szakértője volt.
2004 vége óta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke.
Angol, német és francia nyelven beszél.
Nős, három gyermeke van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását