2022. augusztus 19. - Huba

Kémek a Rolls-Royce-nál és a Shell-nél

Kínai hackerek támadták meg a brit Rolls-Royce repülőgépmotor-gyártó cég számítógépes hálózatát - írta hétfőn a The Times című brit lap internetes oldalán. Az újság szerint a Shell olajmultinál pedig kínai kémhálózatot fedeztek fel.
2007. december 3. hétfő 10:19 - Hírextra
A brit lap a belbiztonsági szolgálat egy meg nem nevezett tagjára hivatkozva azt állítja, hogy a kínai hadsereg hackerei egy úgynevezett trójai kémprogrammal próbáltak értékes információkhoz jutni a Rolls-Royce hálózatában. Bár a kínaiak csak "nem túl fontos információkhoz" jutottak hozzá, a támadás elég nagy volt ahhoz, hogy komoly aggodalmat okozzon.

A Rolls-Royce a világ második legnagyobb repülőgépmotor-gyártója, hajtóművei megtalálhatóak több NATO-tagország szállítógépein, de a világ legnagyobb utasszállítóját, az Airbus A380-ast is a brit cég motorjával szerelték fel.

Az újság beszámolója szerint kínai kémhálózatot fedeztek fel a Royal Dutch Shell olajcég houstoni egységeinél. A cég kínai származású munkatársait a Kínában maradt családtagjaikkal zsarolták, hogy információkat szerezzenek az európai olajcég afrikai ügyleteivel kapcsolatban - közölte a lappal egy szintén meg nem nevezett forrás.

A két cég nem kommentálta az újság értesüléseit.

A Times szombati számában arról számolt be, hogy az MI5, azaz a brit belbiztonsági szolgálat vezetője bizalmas levelet küldött a 300 legnagyobb brit cég és bank vezetőinek, amelyben a Kínából indított cyber-támadásokra figyelmeztet. Jonathan Evans szerint a kínaiak úgynevezett "trójai" vírusprogrammal próbálnak bejutni különböző cégek számítógépes rendszerébe, hogy titkos adatokat szerezzenek meg.

A brit infrastruktúra védelmi központnál, amely hivatalos brit számítógépes rendszerek megóvásával foglalkoznak, úgy vélik: a fenyegetettség óriási.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását