2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai tíz pontja

Rend és biztonság néven tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot jelentett be Bajnai Gordon miniszterelnök.
2009. szeptember 7. hétfő 15:16 - HírExtra
A kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola hétfői budapesti tanévnyitóján azt mondta, 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és hogy a kis értékű lopások ügyében a rendőrséghez is lehet majd fordulni.

Bajnai Gordon elmondta, megemelik a polgárőrség támogatását, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra; 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). Hozzátette: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás.
Mindezekből az intézkedésekből világosan látszik, hogy a válságkezelő kormány nem pusztán a gazdaság kármentesítésén dolgozik, hanem határozott lépésekkel óvja a hétköznapok biztonságát is - hangsúlyozta.

Hozzátette: erkölcsi megbecsülés mellett jövőre, a válság közepette is, a kormány több pénzt fordít a közbiztonságra. "Pénzt, paripát, vasparipát és fegyvert egyaránt megkap a rendőrség" - fogalmazott.

Bajnai Gordon közölte: minden településen lesz rendőr, és minden bűnt üldözni fognak.
A miniszterelnök szerint "gárdáknak, illegálisan működő osztagoknak nincs helye a Magyar Köztársaságban".

Hozzátette: a közrend védelme az állam monopóliuma, a közbiztonság erősítése azonban mindannyiunk feladata.

Az intézkedések részleteit ismertetve azt mondta, hogy a korábban a testületet elhagyó rendőrökre nyugdíjuk megtartása mellett "szerződésesként" számítanak, főként a kistelepüléseken. Hozzátette: becsléseik szerint 2010-től mintegy háromszáz fővel bővülhet így az állomány.

Bajnai Gordon elmondta, a rendészeti képzés átalakításával a rendészeti középiskolások több időt töltenek majd közterületen, és a keresztféléves képzéssel összesen négyszáz fővel emelik a tanulói létszámot. Megjegyezte, októbertől összességében ezer fővel nő az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök száma.

A kormányfő a településőr-programról azt mondta, ezzel új közösségi rendészet jön létre, amelyeket az önkormányzatok hozhatják létre, de a kormány biztosít hozzá forrást. Mint mondta, a településőrök munkáját a rendőrség fogja majd össze.

Beszámolt arról is, hogy jogszabály-módosításokat terveznek annak érdekében, hogy a kis értékű lopások ügyében a rendőrségnél is bejelentést lehessen tenni. Bejelentette azt is, hogy bevezetik a szabálysértési nyilvántartást: a visszaeső, sorozatos szabálysértőket, tolvajokat sokkal szigorúbban büntetik.

Bajnai Gordon ismertetése szerint mintegy hatszázmillió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy "még erélyesebben léphessen fel" a szélsőségek ellen.
Úgy fogalmazott: a gazdasági válság kitermeli a maga bűnözési válságjelenségeit is, ezért NNI-t ebben a tekintetben is meg kell erősíteni.

A politikus közölte: 2010-ben háromszorosára, évi 750 millió forintra nő a polgárőrség állami támogatása, és a kabinet azt is szorgalmazza, hogy minél több roma polgárőrt vonjanak be a munkába.

Hozzáfűzte: bővítik a pályázati rendszert, ezért ötször annyi roma fiatal válhat majd rendőrré.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy hazai és uniós forrásokból megduplázzák a térfigyelő kamerák számát, az ehhez szükséges másfél milliárd forintos uniós forrás már a nyáron, illetve ősszel az önkormányzatok rendelkezésére áll.

Elmondta, a konfliktuskezelő képzések célja, hogy a rendőrök empatikusan, beleérzéssel, megfelelő önkontrollal, a gondok megoldási szándékát tükröző magatartással léphessenek fel.

Hozzáfűzte: az új szolgáltatásként bevezetendő, közbiztonsági tanácsadással azt szeretnék elérni, hogy az állampolgárok bizalommal fordulhassanak a rendőrökhöz.
Az eseményen részt vett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A Farkasvölgyi úti intézmény alakulóterén tartott tanévnyitó volt a főiskolások első gyakorlata, hiszen több mint egy órát kellett állniuk a napon, ezért többen is rosszul lettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását