2024. május 6. - Ivett, Frida

Agyhalál

Az agyhalál állapotába került vasárnap az a spanyol rendőr, akit szombaton lőttek le az ETA baszk terrorszervezet feltételezett tagjai, egy dél-franciaországi letartóztatási kísérlet során. Huszonnégy éves társa a helyszínen halt meg a szombati tűzpárbaj
2007. december 2. vasárnap 23:10 - Hírextra
A 24 éves Fernando Trapero mély kómában van, az agyműködése leállt, a klinikai halál állapotában van - jelentették be a kezelését végző kórház vezetői. A két spanyol rendőrt a dél-franciaországi Capbreton városában érték a lövések, miközben megpróbáltak elfogni három terroristát.

A francia-spanyol közös akcióban egy kávézót vettek körül a rendőrök, hogy elfogják azt a két férfit és egy nőt, akik az észak-spanyolországi Baszkföld elszakadásáért küzdő ETA szervezet tagjai. A gyanúsítottak lövöldözni kezdtek, majd elraboltak egy autót, sofőrjével együtt. A sofőrt később sértetlenül szabadon engedték, a rendőrség tájékoztatása szerint a fegyveresek valószínűleg Párizs felé menekülnek a lopott autóval.

Az ETA, Baszkföld és Szabadság nevű szervezetet 1958-ban alapították. A kezdetektől baszkföld függetlenségéért küzdő szervezetet a nyugati hatalmak, így Franciaország is támogatta, amíg Fransisco Franco tábornok állt Spanyolország élén. A tekintélyuralmi rendszer demokratizálódott a tábornok halála után, így az ETA küzdelmének népszerűsége is csökkent. A szervezet egyre kisebb csoportokra hullott, és egyre radikálisabb lett. Az elmúlt csaknem ötven évben 817 áldozatot követelt az ETA terrorkampánya.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását