2024. április 29. - Péter

Költöznek a mocsárciprusok

Hamarosan költözik a miskolci Herman Ottó Múzeum udvarán szarkofágokban lévő négy mocsárciprus, ugyanis célegyenesbe érkezett a munkapavilon beruházása, ahol már csak az utómunkálatok vannak hátra - mondta az MTI-nek Veres János kutatásvezető régész szomb
2007. december 1. szombat 16:59 - Hírextra

A pavilon épülete már áll, a tetőszerkezete is elkészült, így a jövő héten az elektromos hálózat bekötését végzik a szakemberek. Ha minden a tervek szerint halad, december közepén megérkeznek a konzerválási folyamathoz szükséges tartályok és megkezdhetik a négy faóriás költöztetését, utána természetesen a tartósítást is - közölte a régész.

Hozzátette: a munkapavilon felépítése, illetve a több mint hétmillió éves fák végleges megmentése példás összefogás eredménye.

Arról is beszámolt, hogy az áthelyezéskor hazai és nemzetközi tudományos szervek vesznek mintát a még eredeti steril, konzerválás nélküli faanyagból.

Veres János azt is elmondta, hogy 26 külföldi szakember aláírásával készült egy támogatói nyilatkozat, amelyben egyebek mellett svéd, olasz, holland, angol, portugál, francia, német és spanyol kutatók jelentik ki, hogy a Borsod megyei Bükkábrány bányájában talált mocsárciprusok megtalálása világszenzációnak számít, kivételes felfedezésnek. Soron kívül pedig ők maguk is beillesztik a faanyagok vizsgálatát kutatási programjukba, aktívan részt vesznek a munkában.

A bükkábrányi leletek különlegessége, hogy a 16 faóriás a természetes környezetben rendkívüli módon, több mint 7 millió éven keresztül konzerválódott.

A nyilatkozat szerint a felszínre került miocén kori mocsárciprustörzsek - anyaguk ritka és kiváló állapotát tekintve, mely a biológiai integritás jeleit mutatja 7 millió év után is - hatalmas tudományos jelentőséggel bírnak.

"Mindezek miatt meg vagyunk győződve arról, hogy közös felelősségünk e távoli múltból származó örökséggel kapcsolatos ismeretek gyarapítása a lelet jelen állapotában való lehetőség szerinti konzerválásával, a lehető legtöbb tudományos információ összegyűjtésével és azok lehető legalaposabb dokumentálásával a jelen és a jövő generációk érdekében" - áll a dokumentumban.
A 24 szaktekintély arra is kitér, hogy a különleges faanyag konzerválásával kapcsolatban nagyon kevés ismeret áll rendelkezésre, és figyelembe véve a tapasztalt gyors degradálódást, úgy vélik: az elérhető információk megosztása érdekében, a szükséges beavatkozások miatt és a legalaposabb tudományos vizsgálatok céljára nélkülözhetetlen a megfelelő anyagi források biztosítása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását