2024. március 29. - Auguszta

Hosszú, keskeny olajcsík

A múlt héten az Antarktisznál elsüllyedt utasszállító hajóból kifolyt dízelüzemanyag másfél kilométer hosszú csíkot alkot, de a rossz idő miatt még nem tudták eltávolítani.
2007. november 30. péntek 19:56 - Hírextra

A hosszú, keskeny olajcsíkot jelenleg a György király-szigettől 80 kilométerre lévő Bransfield-szorosban hatalmas jégtáblák zárják körül, ám a szakemberek még nem tettek le arról, hogy darus hajókkal eltávolítsák a szennyező foltot.

Errefelé mintegy kétezerötszáz pingvin és más tengeri madár él, de szakemberek szerint nem esett bajuk, bár kérdés, hogy a jég alatt milyen biológiai károk keletkeztek. A dízel a legkevésbé ártalmas kőolajszármazék - mutattak rá a szakértők.

Az MS Explorer november 23-án ütközött egy jéghegynek fedélzetén 154 utassal. Mindenkit mentőcsónakokba menekítettek az éjszaka közepén, és három óra múlva megérkezett a segítség egy norvég hajó részéről.

Körülbelül 185 ezer liter gázolaj, 24 ezer liter gépolaj és ezer liter benzin volt a fedélzeten, amikor a hajó végül elsüllyedt. Számítások szerint 1460 méter mélyre süllyedt a tenger szintje alá. Az illetékesek szerint nehéz felmérni a helyzetet, mivel az eset olyan távol történt, másrészt azt is alig lehet megállapítani, hogy mennyi üzemanyag szivárog még a roncsból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását