2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A demokrácia és esélyegyenlőség

A demokrácia akkor teljesedik ki igazán, ha minden gyermeknek azonos esélyeket tud biztosítani - hangoztatta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken egy budapesti konferencián.
2007. november 30. péntek 13:33 - Hírextra
A szocialista politikus a gyermekvédelmi törvény hatályba lépésének tizedik évfordulóján a Parlamentben megtartott szakmai rendezvényen köszönte meg a szakmában dolgozók tevékenységét.

A széles körű politikai és szakmai konszenzus mellett elfogadott jogszabályt méltatva Szili Katalin arra mutatott rá, hogy a törvény a prevenciót és a családok megerősítését helyezte a középpontba.

A jogszabály egyebek mellett kimondja: anyagi okok miatt egyetlen gyermek sem emelhető ki a családjából, és a segítségnyújtásnál is éppen a családokat kell alkalmassá tenni a gyermekek ellátására.

Szili Katalin, aki korábban maga is gyámügyesként dolgozott Pécsett, azt kérte a szakemberektől, jelezzék: valóban az említett alapelveknek megfelelően működnek-e a ma a gyakorlatban a "megelőző segítségnyújtás" jogszabályokban rögzített eszközei.

Magyarországon ma mintegy 17 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban. Az elmúlt évtizedben az országban sikerült felszámolni a nagy, "kastélyszerű" nevelőintézetek többségét; ezek helyett kisebb létszámú gyermekotthonokat alakítottak ki, illetve megerősítették a nevelőszülői hálózatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását