2024. április 29. - Péter

Az ózon terheli a szívet

Jelentősen fokozza a meleg idő szívet terhelő, kedvezőtlen hatásait a levegő ózontartalmának növekedése - vált ismertté egy új amerikai tanulmányból. Az ózonról régóta tudjuk, hogy az ózondús levegő nem tüdőt tisztító módon egészséges, hanem mérgező.
2007. november 29. csütörtök 10:17 - Hírextra
Az Occupational and Environmental Medicine tekintélyes szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai munkacsoport összegyűjtötte az Egyesült Államok halálozási statisztikáit és az eredményeket szembesítette a légszennyeződésre vonatkozó mérésekkel. Az adatokat 1987-től 2000 végéig gyűjtötték össze és csaknem százmillió kaliforniai lakos négymillió halálesetének okait értékelték.

A lakóközösségeket hét területre osztották fel, az időszakban feljegyzett hőmérsékleti értékek a nyári időjárásnak megfelelően széles skálán mozogtak. A levegő ózontartalmában úgyszintén jelentős különbségek adódtak.
Korábban is sok adat bizonyította, hogy hőségben gyakoribbak a szív- és érrendszeri események, több az infarktus és a szélütés. Az derült ki, hogy valamennyi területen hasonló összefüggést észleltek: ha több ózon volt a levegőben, a melegben még gyakoribbak voltak a hőség okozta szív- és értragédiák.

A kutatók véleménye az, hogy azok a korábbi megfigyelések, melyek szerint az időjárási hőhullámok növelik a halálozást és bizonyos megbetegedési formákat, azoknak a létrehozásában a levegő ózontartalmának is fontos szerepe lehet: ha több az ózon, veszélyesebb a meleg.
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az ózon kedvezőtlenül befolyásolja a légutakat és az autonóm idegrendszer működését, és ennek következtében az emberek érzékenyebbek lesznek a hőmérséklet ingadozására. Úgy gondolják, hogy az időjárás-jelentésekben célszerű lenne a hőmérsékleti adatok mellett mindenfelé a levegő ózontartalmát is közölni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását