2024. május 6. - Ivett, Frida

Vasárnap kezdődik a női kézilabda-vb

A magyar női kézilabda-válogatott azzal a céllal vág neki a vasárnap kezdődő franciaországi világbajnokságnak, hogy megszerezze az olimpiai indulási jogot, vagy pedig olyan helyen végezzen, amely révén részt vehet a jövő márciusi ötkarikás selejtezőn.
2007. november 28. szerda 15:04 - Hírextra
Ezt Kiss István, a magyar szövetség elnöke mondta el a csapat szerdai, a tatai edzőtáborban tartott sajtótájékoztatóján.

Az aranyérem pekingi kvótát jelent, míg a 2-7. hely olimpiai selejtezőt ér. Amennyiben a már kvótások (Norvégia, Brazília, Kazahsztán, Angola, Kína) közül valamelyik csapat a legjobb hét között zár, akkor a rosszabb vb-helyezések is selejtezőtornás szereplést jelentenek.
Kiss kitért arra, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) megváltoztatta a négycsapatos kvalifikációs tornák lebonyolítását. Eddig úgy tűnt, hogy a vb-2., -3. és -4. helyezettek házigazdái lesznek ezen viadaloknak, most viszont az IHF közölte: a három selejtezős csoport résztvevőinek pályázatot kell benyújtani a rendezési jogért. Kiss jelezte: az IHF bejelentése mindenkit megdöbbentett, de nincs mit tenni, amennyiben a válogatott selejtezőt érő pozícióban zár, azonnal benyújtják a rendezésre vonatkozó pályázatot.

Az MKSZ az első hét helyet díjazza 20, 16, 14, 12, 9, 7, illetve 6 millió forinttal.
A vb vasárnap kezdődik, a magyarok a nimes-i kvartettben - sorrendben - Japánnal, Kongóval és Spanyolországgal mérkőznek. A csoportból az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol két hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. A negyeddöntőtől kezdve kieséses rendszerben zajlik tovább a vb a párizsi Bercy-csarnokban. Az előző vb-n bronzérmes magyarok ágán a vb-2. román, valamint a német, az ukrán és a dél-koreai együttes tűnik a legerősebbnek. A még dobogóra esélyes házigazda franciák, a címvédő oroszok, valamint az Európa-bajnokként már biztos olimpiai induló norvégok a másik ágon érdekeltek, velük csak a legjobb nyolc között találkozhat a Németh András gárdája.

A szövetségi kapitány jelezte: a vb-n az egyik legfontosabb összecsapás a negyeddöntő lesz, és nem lehet taktikázni. Ő úgy számol, hogy a másik ágról a franciák, az oroszok és a norvégok mellett a brazilok kerülnek be, míg a magyar ágról a magyar, a német és a román együttes helye szinte biztos.

"A negyeddöntőre kell a legjobb formába kerülni! Addig még van idő. A múlt héten kemény munkát végeztünk, fáradtak voltunk, de reméljük, hogy a középdöntőtől már érzékelhetően javul a teljesítmény" - tette hozzá Németh.

A csapat szerdán délelőtt a sajtó számára nyilvános tréningen vett részt. Történt egy sajnálatos eset is: Mehlmann Ibolya egy támadás alkalmával ütést kapott a fájó fülére. A dán Aalborg átlövője a múlt héten a lábát fájlalta, a hétvégére pedig begyulladt a füle..
A keret csütörtökön pihenőt kap, pénteken még edz a Népligetben, majd szombat reggel következik az utazás Párizs és Marseille érintésével Nimes-be.
Az MKSZ főszponzora, a Pannon bejelentette: a vb ideje alatt minden játékos internet-hozzáféréssel kap egy-egy hordozható számítógépet.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az év legjobb játékosának Görbicz Anitát és Puljezevics Nenadot választották.

Az utazó keret:
kapusok:
Herr Orsolya, Pálinger Katalin
mezőnyjátékosok:
Ferling Bernadett, Vérten Orsolya, Mehlmann Ibolya, Tomori Zsuzsa, Kirsner Erika, Szucsánszki Zita, Borbás Rita, Hornyák Ágnes, Görbicz Anita, Kovacsicz Mónika, Tóth Tímea, Szamoránsky Piroska, Szűcs Gabriella, Balogh Beatrix
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását