2024. március 29. - Auguszta

Szárazságtűrők a génmanipulált növények

Kutatók kimutatták, hogy a genetikailag módosított növények minimális vízszükségletükkel képesek ellenállni a legkeményebb szárazságnak is. A felfedezésnek jelentős szerepe lehet az élelmiszernövények akár szélsőséges körülmények között történő termesztés
2007. november 28. szerda 07:25 - Hírextra

"Feltételeztük, hogy fokozni lehet a növényeknek a szárazsággal szembeni ellenálló képességét a levelek öregedésének lassításával" - mutatott rá Rosa Rivero a davisi Kalifornia Egyetem és Kodzsima Mikoko, a jokohamai Riken kutatóintézet munkatársa.

A növényeknél a sejt elöregedése, amely korántsem azonos a életfeltételeinek romlásával, sőt annak elkorcsosulásával, genetikailag ellenőrzött folyamat. Egyes gének kizárólag az elöregedéskor jelentkeznek, míg mások ilyenkor "nyugton maradnak".

"Feltételezésünk szerint az elöregedés egyes sejtek "halálprogram-aktiválódásának" köszönhető. Szárazság esetén ez a program nem megfelelően aktiválódhat. A program kiiktatásával lehetővé tehető, hogy a növények jobban védekezzenek a szárazsággal szemben" - fejtették ki a kutatók.

Genetikailag módosított dohánycserjékkel végzett kísérleteik során a kutatók a citokinin hormont termelő IPT (izopentenil transzferáz) gént alkalmaztak. A citokininnek köszönhetően a levelek hosszabb ideig maradtak zöldek még száraz időszakban is.

A kutatók szerint felfedezésük révén csökkenthetőek az aszály okozta veszteségek a mezőgazdaságban és a vízben szegény vidékeken is lehetségessé válik az élelmiszernövények termesztése.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását