2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nincs irodája a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak

Nem kapott irodát a Fővárosi Cigány Önkormányzat, miután az ennek helyszínéül tervezett VIII. kerületi társasház lakóközössége nem járult hozzá az ott lévő egykori tüdőgondozó helyiségének irodává minősítéséhez. A Főpolgármesteri Hivatal az ügyben a közig
2007. november 27. kedd 15:50 - Hírextra

A Főpolgármesteri Hivatal vállalkozási és vagyonkezelési ügyosztálya szeptember elején kérelmezte a Józsefvárosi Önkormányzat polgármesteri hivatalának jogi osztályán, hogy a Szilágyi utca 5. alatti egykori tüdőgondozó helyiségét irodává minősítse át. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis ebben a helyiségben biztosítana helyet a Fővárosi Cigány Önkormányzat számára.

A kérelmet a VIII. kerületi önkormányzat illetékes osztálya október végén elutasította. Az MTI birtokába került önkormányzati határozat szerint a kerület az elutasítást azzal indokolta, hogy az említett társasház közgyűlése "a társasházi törvényben adott jogánál fogva a rendeltetés megváltoztatás tényét elutasította és megtiltotta".

A társasház közgyűlése a tiltást azzal indokolta, hogy a cigány önkormányzat számára kialakítani tervezett iroda "a lakóközösség nyugalmát, öregek, gyerekek szociális, biztonsági érzését negatív irányba befolyásolhatja" - áll a közgyűlés határozati jegyzőkönyvében.

A Főpolgármesteri Hivatal ügyosztálya a VIII. kerületi önkormányzat határozatát a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalnál megfellebbezte. A főváros álláspontja szerint ugyanis az elutasító határozat jogszabálysértő, mivel a kerület által hivatkozott társasházi törvény szerint a társasháznak nincs joga a rendeltetés megváltozását megtiltani.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint ugyanis a hivatkozott jogszabály a "külön engedélyhez kötött tevékenység esetét szabályozza", a Fővárosi Cigány Önkormányzat irodájának működtetése azonban "nem minősül jogszabály által külön engedélyhez kötött tevékenységnek" - olvasható a főváros közigazgatási hivatalhoz eljuttatott fellebbezésében.

A fellebbezésben továbbá arra hivatkoznak, hogy a Fővárosi Önkormányzat köteles biztosítani a kisebbségi önkormányzatok működésének feltételeit.

John Emese, a Fővárosi Önkormányzat esélyegyenlőségi, foglalkoztatáspolitikai és kisebbségi bizottságának szabad demokrata tagja az MTI megkeresésére elmondta: ha ez a helyiség az egészségügyi feladatokat el tudta látni, akkor a Fővárosi Cigány Önkormányzat irodájának is alkalmas, ezért furcsállta a főváros a társasház döntését.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke megalázónak tartja a kialakult helyzetet; Makai István az MTI-nek úgy fogalmazott: jelenleg "az utcáról dolgoznak". A kisebbségi önkormányzati vezető arra számít, hogy a közigazgatási hivatal heteken belül dönt az ügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását