2024. március 3. - Kornélia

Nápolyi betlehem a Nemzeti Múzeumban

Az ünnepi készülődés jegyében nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol mesteri kézügyességgel megformált, Nápolyból származó betlehemes figurákat láthat a közönség - tájékoztatta az MTI-t kedden az intézmény.
2007. november 27. kedd 16:13 - Hírextra

A Karácsony ünnepén - A nápolyi betlehemek művészete című tárlat a karácsonyi ünnepkör és a betlehem-állítás hagyományának kialakulását mutatja be, annak olasz tárgyi emlékeiből ad ízelítőt - olvasható a múzeum összegzésében.

A kiállításon látható lesz az a kilenc nápolyi betlehemes figura, amelyet az intézmény még 2001-ben vásárolt. E mesteri kézügyességgel megformált bábukhoz társulnak a nemzeti galériából, az Iparművészeti Múzeumból és a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött nápolyi szobrocskák, valamint a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának hasonló témájú itáliai műalkotásai.

Az összegzés szerint a tárlat alkalmából a múzeum gyűjteménye öt újabb nápolyi figurával gazdagodik majd Nápoly megye és a budapesti Olasz Kultúrintézet támogatása révén.

Mint írják, a templomokban és magánházaknál karácsonytól gyertyaszentelőig kitett színpadképszerű jelenet, a betlehem Jézus születését ünnepli. A IV. században, a niceai zsinat után Szent Ilona szentföldi utazása és a születési barlang fölé emelt templom fejezte ki azt a nagy figyelmet, amely Jézus születési helyére, Betlehemre irányult. Ekkor vált ünneppé a karácsony, Jézus Krisztus születésének emléknapja.

A karácsonyi betlehem-állítás szokását Assisi Szent Ferenc szerzetesközössége terjesztette el Itáliában a XIII. század során. Ez később a XV-XVI. századra közkedveltté vált a keresztény világban.
A betlehem-készítés egyik virágzó központja Nápolyban alakult ki, ahol ez a XVII. századra sajátos iparművészetté fejlődött. A készítők neves művészek és szakosodott kézművesek voltak. A születéstörténet ábrázolását legtöbbször a pásztorok és a három királyok hódolata tette teljessé. A XVIII. században a Szent Család - Szűz Mária a kis Jézussal és Szent József - bibliai alakjai körül, a (nemritkán 100-150 figurából álló) betlehemekben megjelentek a korabeli társadalom képviselői is, megelevenedett az egész város élete.

Az összegzés szerint a múzeum ünnepi kiállításának különlegessége, hogy az eredetileg orvostudományi céllal kifejlesztett sztereo-vetítési technika segítségével a látogatók megcsodálhatják a betlehemes figurák finoman kidolgozott részleteit is.

A kicsiket a kiállítás nyitva tartási ideje alatt karácsonyi gyermekkuckó várja, emellett Advent minden szombatján kézműves programok várják az érdeklőket. A tárlat január 6-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását