2024. április 26. - Ervin

Kezelhető a depresszió

Gyors mágneses impulzusokkal stimulálva az agyat, hatékonyan és biztonságosan kezelhető a depresszió - jelenik meg a Biological Psychiatry decemberi számában. A folyóirat szerkesztője, John Krystal szerint a tanulmány alátámasztja, hogy a mágneskezelésnek
2007. november 27. kedd 07:52 - Hírextra
A mágnesterápiát már a ’80-as évek óta alkalmazzák az elektrosokk-kezelés alternatívájaként, a kisebb kutatások azonban nem hoztak egyértelmű eredményt hatékonyságával kapcsolatban. A chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói most 325 kanadai, amerikai és ausztrál beteg bevonásával kilenchetes kettős vak vizsgálattal bizonyították a mágneses terápia eredményességét. Ez a felfedezés különösen azoknak a betegeknek nyújt új reményt, akik sem a pszichoterápiára, sem a gyógyszerekre nem reagáltak, vagy akik valamilyen okból nem kaphattak antidepresszánsokat. A kezelés lényege az aggyal nagyon gyorsan közölt mágneses energiacsomagokban rejlik. Az impulzusok az agy kis területén az idegsejtek kisülését okozzák, közvetetten pedig jeleket küldenek mélyebb agyterületek felé, így az éhségközpont és a depresszióval összefüggő területekhez – magyarázta Philip Janicak pszichiátria professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

A betegeket két csoportba osztották, de sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, ki melyik csoportba került. Az egyik betegcsoport a mágneskezelést kapta, még a másiknál leárnyékolták a fejtetőre helyezett tekercseket, melyek a mágnesjel átvitelét szolgálták. Kétszer annyi mágnessel kezelt beteg állapota javult a kontroll csoporthoz képest. Ez magasabb, mint az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysági vizsgálataikor - jegyezte meg Janicak professzor. Ráadásul itt a betegek nagy részénél már minden egyéb lehetőség csődöt mondott. Mellékhatásként a betegek mindössze fejfájásról és a fejbőrön érzett kellemetlenségről számoltak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását