2024. április 27. - Zita

Budapesti Karácsony

Több mint félmillió látogatót vonz - a világ minden tájáról - a Budapesti Karácsony rendezvénysorozata. A Vörösmarty téri vásárt és kulturális programcsokrot a világ legjobb tíz karácsonyi vására között tartják számon a szakemberek - hangzott el azon a tá
2007. november 27. kedd 20:27 - Hírextra

Az ország és a kontinens határait is átlépte a Vörösmarty téri rendezvénysorozat híre - mondta Ikvai-Szabó Imre. - A jövőre 10. születésnapját ünneplő vásár Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából különleges összeállítással tiszteleg a magyar népdalgyűjtő-zeneszerző munkássága előtt.

A Travel and Leisure amerikai szakmagazin a világ legjobb 10 karácsonyi vására között felsorolja a Gerbeaud-ház előtti sokadalmat is. A legnépszerűbb Magyarországról szóló útikönyvekben is szerepel már a rendezvény - emlékeztetett rá Fekete László. A közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be a vásár.

Az esemény főszereplői természetesen a gyerekek. Igazi családi programmá szeretnék tenni idén is a november 29. és december 24. között tartó Budapesti Karácsonyt - hangzott el a tájékoztatón. Bizonyára idén is nagyon népszerű lesz a kicsik körében a lappföldi Mikulás, aki november 30. és december 9. között tartózkodik Magyarországon.

Több mint 150 kulturális program és 100 kézművesstand várja a látogatókat, no meg hamisítatlan karácsonyi ízek, illatok: nem hiányoznak majd a pecsenyesütők, a kürtőskalácsot és rétest árusító standok, az újabban népszerűvé vált töki pompos (tejfölös, szalonnás kelttészta) és az örök klasszikusok, mint a sült gesztenye és a forralt bor.

A vendégeket klasszikus zene, magyar népzene és néptánc, gyermekműsorok és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja.

Fénypontja az ünnepi programnak Kárászy Szilvia zongoraművész hagyományos

harangjátékkoncertje december 9-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Az idén akkora az érdeklődés a koncert iránt, hogy este 7 órakor ugyanazon a napon még egy koncertet tartanak.
Kárászy Szilvia aktív segítője a fogyatékkal élő tehetséges művészeknek, ezért az általa alapított Aranyharang-díjakat a koncert végén olyan gyengénlátó fiataloknak adja át, akik valamely területen kiemelkedő eredményt értek el.

A Budapesti Karácsony hagyományai közé tartozik a Gerbeaud Ház ablakaiban feltűnő Adventi Kalendárium. December 1. és 23. között naponta 17 órakor, 24-én pedig délben fény- és hangjáték kíséretében nyílik ki egy-egy adventi ablak, amelyekben kortárs művészeti alkotások felnagyított képei láthatók.

A festmények jelentős része megtekinthető a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban is: december 4. és január 20. között látható majd a múzeumban jó néhány alkotás, az idei és az elmúlt évek terméséből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását