2024. május 24. - Eszter, Eliza

Nők elleni erőszak és családi adózás a Parlamentben

A nők elleni erőszakról, a családi adózásról, és a Magyar Közoktatás Napjáról is szó volt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Szili Katalin (MSZP) felszólalásához hasonlóan Sándor Klára (SZDSZ) is a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemről beszélt
2007. november 26. hétfő 18:03 - Hírextra

Mint elhangzott, a magyar statisztikai adatok elborzasztók ebben a tekintetben, hiszen hetente egy nő meghal a partnerkapcsolati erőszak miatt, a bűncselekményekben meghalt nők 60 százalékát volt társa vagy akkori partnere öli meg, és minden ötödik nő élt életében olyan kapcsolatban, amelyben partnere rendszeresen bántalmazta.

A liberális képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament ugyan 2003-ban határozatot hozott a nők elleni erőszakról szóló nemzeti stratégiáról, 1335 nappal ezelőtt azonban lejárt a határidő, amelyet az Országgyűlés saját magának adott a meghatározott intézkedések megvalósítására. A távoltartásról szóló törvény ugyan megszületett, de nem eléggé hatékony - mondta a Sándor Klára.

Hangsúlyozta: még mindig vannak, akik nem tudják kihez fordulhatnak, és még mindig van olyan orvos, aki azt tanácsolja a bántalmazott nőnek, hogy ne forduljon rendőrséghez.

Lamperth Mónika szociális és a munkaügyi miniszter válaszában azt emelte ki, hogy az utóbbi években jól működő intézményrendszer jött létre, országosan kilenc krízisközponttal, éjjel-nappal működő telefonos segítségnyújtó szolgálattal és titkos menedékhellyel.

Harrach Péter (KDNP) a választható családi adózás bevezetését sürgette, egy tanácsadó cég nemrégiben közzétett felmérésére hivatkozva. Mint mondta, a befektető cégek munkatársainak jövedelmét vizsgáló elemzésből kiderül, hogy a magyar adórendszer a legcsaládellenesebb 32 ország közül.

Veres János pénzügyminiszter erre azt mondta: az elemzés nem vizsgálta, hogy az adott társadalom az adórendszeren kívül milyen gondoskodásban részesíti a gyermekeket nevelő családokat. Kifejtette: az elmúlt húsz évben vita volt arról, hogy az adórendszeren belül vagy kívül kell érvényesíteni ezeket a szempontokat. Veres János ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi adókedvezményt az utolsó teljes évben átlagosan csak a gyermekek 62 százaléka után tudták igénybe venni.

Tatai Tóth András (MSZP) a Magyar Közoktatás Napja alkalmából köszönetet mondott az oktatási intézményvezetőknek és a pedagógusoknak. Hiller István oktatási miniszter reagálásában az alapképzés fontosságáról beszélt, arról, hogy minden gyerek jól megtanuljon írni, olvasni és számolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását