2024. április 16. - Csongor

Módosítják a Budapest Szerződést

Jövő év közepéig módosítják a Budapest Szerződést, amelyet körülbelül másfél éve kötött a kormánnyal a fővárosi önkormányzat - erről állapodott meg hétfő délelőtt a miniszterelnök és a főpolgármester. Egyebek mellett új elemekkel egészítik ki a megállapod
2007. november 26. hétfő 14:19 - Hírextra
A tervek szerint belekerül például a Főtáv ökoprogramja, a Budapest Szíve program és a Margithíd felújítása. Demszky Gábor szerint az aggályokkal ellentétben lesz pénz a 4-es metróra, az aquincumi híd építését viszont már nem tudják elkezdeni ebben a kormányzati ciklusban.

A Budapest Szerződésben szerepel már például a 4-es metró, a M0-ás körgyűrű befejezése illetve a csepeli szennyvíztisztító megépítése, utóbbi a régió egyik legnagyobb beruházása. A hétfői megbeszélésen a kormányfő és a főpolgármester mellett ott voltak a főpolgármester-helyettesek, a pénzügyminiszter illetve az önkormányzati és területfejlesztési miniszter is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egyeztetés után azt mondta: a szerződés kiegészítése mellett tárgyaltak egy Budapestről szóló törvény kidolgozásáról, amely nagyrészt finanszírozási kérdésekkel foglalkozna, és lesznek kétharmados többséget igénylő részei is. Ehhez kapcsolódva intenzívebb szakmapolitikai párbeszéd indul meg decembertől a főváros és a kormány között - tette hozzá.

A kormány szerdai ülésén dönt arról, támogat-e több olyan fővárosi beruházást, amelyek eddig nem voltak benne a Budapest Szerződésben. Ha meglesz a döntés, a megállapodás ide kapcsolódó részeit nem szerződésként, hanem akciótervként kezelik majd - mondta Demszky Gábor.

Új elem lesz a Budapest Szerződésben például a Főtáv Zrt. ökoprogramja, amelyet országossá szeretnének tenni. Ennek lényege, hogy minden távfűtött lakásban fogyasztásmérőket szerelnének fel, így mindenki annyit fizethetne, amennyit fűt. Budapesten a Főtáv állná a programhoz szükséges pénz felét, a másik feléhez kérnének állami támogatást.

A Budapest Szíve programhoz 11, 3 milliárd forint állami támogatást kér a fővárosi önkormányzat, az Uzsoki valamint a Szent Imre Kórház felújításához pedig összesen 7 és félmilliárdot. A Margithíd rekonstrukciójánál a költségek felét, azaz 5 milliárd forintot fedeznének állami keretből. Ugyancsak a központi költségvetésből fedeznének a Szabadság híd felújításának költségéből 2, 2 milliárd forintot.

Újdonság még, hogy buszfolyosót alakítanának ki a Margithídtól Rákoskeresztúrig, ehhez 900 milliós állami támogatást kér a főváros. Nem fővárosi beruházás, de benne lenne a Budapest Szerződésben a Budai Vár, a Szépművészeti Múzeum és a Liszt Ferenc Zeneakadémai felújítása is.

A főpolgármester a 4-es metró kapcsán azt mondta: nem vehető komolyan az az MDF-es javaslat, hogy azonnal állítsák le az új földalatti építését az állítólagos többletköltségek miatt. Ez többe kerülne ugyanis, mint a leállásból remélt megtakarítás. A 4-es metróra lesz elég pénz, ehhez kapcsolódva december 20-án a beruházás költségeinek csökkentéséről és tartalékolásról határoz majd a fővárosi önkormányzat. A kormány még augusztusban döntött arról, hogy a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) program 400 milliárdos keretének kétharmadát az új metróhoz ajánlják fel, egyebek mellett innen is finanszírozhatóak lennének a többletköltségek - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását