2024. május 6. - Ivett, Frida

22 milliárdot spórolunk a bürokrácián

Jövőre még kevesebbet költ bürokráciára a kormány, mert a kabinet 22 milliárd forintot farag le a működési kiadásokból a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokkal - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő a jövő évi büdzsé fő számainak keddi
2007. november 26. hétfő 18:36 - Hírextra

A kormányszóvivő hangsúlyozta: ez a pénz tiszta megtakarítás, hiszen a koalíciós pártok megállapodásának megfelelően nem másra költik el, hanem ennyivel csökkentik a költségvetési jövő évre tervezett hiányát.

A tervezett államháztartási deficit így a GDP 0,1 százalékával lehet kisebb, 4,1 százalék helyett várhatóan kerek 4 százalék lesz az eredményszemléletű hiány - tette hozzá.

Daróczi Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az eredeti költségvetési javaslathoz képest 10 milliárd forinttal csökkenti az "állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások" fejezetben szereplő tartalékot, 6 milliárd forinttal az igazgatás és igazgatás jellegű szervek személyi és dologi kiadásait, és 3 milliárd forinttal a központi teljesítményösztönzési és -értékelési keret nagyságát.

Ezen felül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium további 2 milliárd forintot, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság pedig 1 milliárd forintot csoportosít át a költségvetési hiány csökkentésére - hangoztatta.

A részletekről szólva elmondta: az állami vagyonnal kapcsolatos bevételekre és kiadásokra a 2008-as költségvetési javaslat eredetileg 25 milliárd forintos tartalékot tartalmaz. Ez a keret biztosít forrást például a műemléképületek felújításához, vagy az állami tulajdonú cégek tőkeemeléséhez.
A kormányszóvivő kijelentette: a tartalék csökkentése természetesen csak olyan területen jöhetett szóba, amelyek nem érintik a törvényi kötelezettségeket vagy éppen EU-források felhasználását, így például a műemléki épületek felújítását sem.

Mint mondta, a kormány e fejezeten belül két területen talált lehetőséget a kiadások csökkentésére: egyrészt a költségvetési szervekkel kötött vagyonkezelési szerződések felbontása után állami vagyonkezelésbe visszavett ingatlanok tulajdonost terhelő ráfordításainál, ahol 3,2 milliárd Ft a megtakarítás. Másrészt az állami tulajdonú vállalatok reorganizációjára, tőkeemelésére biztosított keretnél, ahol 6,8 milliárd Ft a megtakarítás. Az utóbbi célra felhasználható forrás összesen 8 milliárd volt, azaz 1,2 milliárd Ft marad ebben a keretben - jegyezte meg.

Daróczi Dávid kitért arra, a kormány további 6 milliárd forintot takarít meg az államigazgatás hatékonyságának javításával. Ez az összeg az összes igazgatási jellegű kiadás 1,25 százaléka, ami érinti a személyi, valamint a dologi és működési kiadásokat - jelezte. Hozzátette: a csökkenés elsősorban a minisztériumokat és azok háttérintézményeit érinti. Az összeget a tárcáknak saját hatáskörben meghozott döntésekkel kell megtakarítaniuk, ennek módjáról maguk döntenek - közölte.
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a harmadik terület, ahol a kormány megtakarítási lehetőséget talált, az a központi teljesítményösztönzési és -értékelési keret. Mint ismert, jövőre a minisztériumok mellett a teljesítményértékelés már kiterjed a kormányhivatalok és a központi hivatalok köztisztviselőire is.

Emlékeztetett arra, az eredeti tervek szerint 15 milliárd forint lett volna a jutalomkeret, de a kormány múlt heti döntésével ezt 3 milliárd forinttal csökkenne. Ez úgy valósítható meg, hogy a központi hivatalok területi szervei jövőre nem kerülnek be a központi teljesítményértékelésbe, csak 2009-ben - ismertette a döntés részleteit a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kiemelte: ezeken felül a költségvetési hiány csökkentésére további 2 milliárd forintot csoportosít át a büdzséjéből a gazdasági tárca, 1 milliárd forint pedig a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság keretéből érkezik, ott a fejlesztések és beruházások elhalasztásával spórolják meg az összeget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását