2024. május 4. - Mónika, Flórián

Marad a koalíció

Nem lép ki a koalícióból a legkisebb szlovák kormánypárt, Vladimír Meciar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma. Erről a párt országos választmánya szombatra virradó éjszaka határozott rózsahegyi tanácskozásán.
2007. november 24. szombat 13:15 - Hírextra
A párt azért fontolgatta a kilépést Robert Fico kormányából, mert a miniszterelnök pénteken a köztársasági elnöknél is bejelentette a Meciar-párti agrárminiszter menesztését. A tárcavezetőnek azért kellett távoznia, mert a felügyelete alá tartozó Szlovák Földalap egyik, ugyancsak Meciar-párti alelnöke magánszemélyeknek adott másfél milliárd korona, vagyis nagyjából tízmilliárd forint értékű magas-tátrai állami erdőterületeket, amelyeket az új tulajdonosok azonnal egy Meciarékhoz közeli cégnek adtak el a piaci érték töredékéért.

Meciar még csütörtökön is hangoztatta: vagy marad a minisztere, vagy fontolóra veszi, hogy pártjával kivonul a kormányból. Elemezők szerint azonban a képlet számára sem volt ennyire egyszerű. A parlamentben csak a szavazatok nyolc százalékával rendelkezik, és sajtóértesülések szerint Fico halászni kezdett Meciar képviselői között, hogy ha eljön a pillanat, igazoljanak át hozzá.

Mivel a jelenlegi szlovák kormány tavalyi megalakulása előtt a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom nyolc éven keresztül ellenzékben volt, a Meciar-párti képviselőknek jól meg kellett és kell gondolniuk: újra az ellenzéki szerepet választják, vagy a biztosabb posztokkal kecsegtető koalíciót.

A politológusok előre megjósolták, hogy a többségük a nagyobb hasznot hajtó kormánypártiság mellett dönt. Meciarék kifelé azzal indokolják a maradást, hogy az országnak stabil kormányra van szüksége, de megjegyzik: Fico megsértette a koalíciós szerződést. A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom szombaton egyébként egy korábban, még a koalíciós válság előtt eltervezett országos kongresszust is tart.

Meciarnak a bosszúra is lesz alkalma: már a jövő héten együtt szavazhat az ellenzékkel, amely bizalmatlansági indítványt terjesztett a parlament elé a Fico-párti házelnök, Pavol Paška leváltására. Paskának az ellenzék azt rója fel, hogy az egyik elfogadott szociális jogszabályt egy fontos jóváhagyott ellenzéki módosító javaslat bedolgozása nélkül küldte el az államfőnek aláírásra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását