2024. március 29. - Auguszta

Lakóotthon épül

Lakóotthon épül Kaposváron halmozottan sérült emberek számára; az összességében 107 millió forint értékű beruházás alapkövét szombaton rakták le a somogyi megyeszékhely kaposfüredi városrészében.
2007. november 24. szombat 15:22 - Hírextra

Ez a beruházás jó példája a kormány, önkormányzat és civil együttműködésnek - hangsúlyozta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a Napsugár lakóotthon nevet viselő intézmény ünnepélyes alapkőletételén.

Kiemelte: 2007 az Európai Unióban az esélyegyenlőség éve, s ez minden tagállamra, kormányra, önkormányzatra, s minden civil szervezetre felelősséget ró. Éspedig azt, hogy mindenki a saját területén tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az életesélyek közelítsenek egymáshoz - tette hozzá a szocialista politikus.

Lamperth Mónika közölte: 2008 január elsejétől új rehabilitációs rendszert vezetnek be Magyarországon, amely azt szolgálja, hogy a megváltozott munkaképességűek többlettámogatást, s ezzel lehetőséget kapjanak arra, hogy hasonló eséllyel éljék az életüket, mint bárki más.
A szaktárca vezetője szerint kiemelt jelentőségű e mostani beruházás, mivel - elmondása szerint - az országban mindössze két olyan otthon van a körülbelül kétszázból, ahol halmozottan hátrányos, fogyatékos embereket tudnak ápolni.

Hozzátette: uniós forrásokat ilyen intézmények létesítésére nem lehet felhasználni, a kormány viszont fontosnak tartja, hogy épüljenek, ezért úgy döntött, hogy összességében 647 millió forint pályázati támogatással hozzájárul régiónként egy-egy lakóotthon megépítéséhez.

A dél-dunántúli régióban a Mozgáskorlátozottak Somogy megyei Egyesülete adta be a legjobb pályázatot és nyert el 77,5 millió forint támogatást egy ilyen intézmény megvalósításához - mondta Lamperth Mónika.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, valamint a somogyi szervezet elnöke arról tájékoztatott: a jövő nyárra elkészülő kaposvári intézményben - egy és kétágyas apartmanokban - 14 halmozottan hátrányos helyzetű ember tartós elhelyezésére, a későbbiekben pedig további 12 fogyatékkal élő ember átmeneti befogadására lesz lehetőség.

Szólt arról is, hogy Somogy megyében 10-12 ezer fogyatékkal élő ember él, közülük több százra, országosan több tízezerre tehető azok száma, akik speciális ellátást igényelnek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ünnepségen azt mondta: ahogy eddig, úgy ezután is számíthat az önkormányzatra a mozgáskorlátozottak szervezete.

A fideszes városvezető hangsúlyozta: az önkormányzat kötelességének érezte, hogy térítésmentesen adja a területet, s azt is kötelességüknek érzik majd, hogy segítsék a bővítés, vagy ha gondok vannak a fenntartásban, a működtetésben, akkor abban is részt vállaljanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását