2024. május 3. - Tímea, Irma

Talpraállás és a fenntartható fejlődés Csernobilben

Az ENSZ-nek nem humanitárius segítséget kell immár nyújtania, hanem a fejlődésben kell segítenie a csernobili atomerőmű-baleset érintettjeit - állapította meg a világszervezet két évtizeddel a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája után.
2007. november 23. péntek 08:19 - Hírextra

Az ENSZ-közgyűlés a héten fogadott el újabb határozatot a katasztófa sújtotta térségek támogatásról. A dokumentum a "talpraállás és a fenntartható fejlődés" évtizedének nevezi a következő tíz esztendőt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset által érintett ukrajnai, fehéroroszországi és oroszországi területeken.

Az érintettek önbizalmát kell erősíteni ahelyett, hogy áldozatokként kezelnénk őket - mutatott rá egy magas rangú ENSZ-illetékes még a határozat elfogadása előtt.
"Ha a lakosokat áldozatoknak kezelik, erősödik bennük a fatalizmus és az apátia érzése" - mutatott rá

Cihan Sultanouglu, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) illetékese, aki szerint a következő évtized kihívása a lakosok önbizalmának helyreállítása lesz.

A határozat bátorít a sugárzással szemben ellenálló növények fogyasztására.

A világ legsúlyosabb atombalesete halálos áldozatainak számát illetően különböző statisztikák ismertek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint kilencezren, a Greenpeace környezetvédő szervezet szerint 93 ezren haltak meg a katasztrófa következtében.

Csak Ukrajnában mintegy 200 ezer embert kellett kitelepíteni a baleset következtében otthonából, s a katasztrófa a szomszédos Fehéroroszországban is súlyos károkat okozott.

Szakértők húsz év múltán is tanulmányozzák a katasztrófa hosszú távú egészségügyi kihatásait, különös tekintettel a pajzsmirigyrák előfordulására.

Több szakosított ENSZ-szervezet közös jelentése 2005-ben megállapította, hogy a katasztrófa egészségügyi kihatása sokkal kisebb, mint korábban vélték, és a "függőség kultúrája" sokkal károsabbnak bizonyult, mint a baleset konkrét hatása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását