2024. április 16. - Csongor

Magyar Bálint a digitális tábláért

Az interaktív tábla bevezetése az iskolákban ablakot jelent a világra, ahonnan az információk bejöhetnek és élményszerű, örömteli oktatást adhatnak a gyermekeknek - mondta Magyar Bálint, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkára egy budapesti taneszköz
2007. november 23. péntek 16:08 - Hírextra
A Jövő iskolája - fókuszban az interaktív tábla című kétnapos kiállításnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gólyavára ad otthont.

Az államtitkár megnyitó előadásában egyebek között arról beszélt, hogy az Intelligens Iskola programmal az oktatás technológiai infrastruktúráját bővítik. Kiemelte, hogy a lexikális ismeretek sulykolásáról át kell térni a problémamegoldó gondolkodásra, az életen át tartó tanulás készségének elsajátítására.

Szólt arról, hogy az informatika, amit szinte szaktárgyként oktattak, mindenütt be kell hogy kerüljön a tantermekbe. Mint fogalmazott: "a Gutenberg galaxisból át kell kerülni az új, internet alapú digitális írásbeliség világába".

Az infrastruktúra fejlesztésének eleme a tanárok továbbképzése is, a cél az, hogy minden pedagógus rendelkezzen laptoppal.

Ugyancsak része a célkitűzéseknek, hogy a diákok több tízezres létszámban rendelkezzenek majd digitális palatáblákkal, amelyek ki fogják váltani a tankönyveket.

Magyar Bálint hangsúlyozta: jelenleg már nem az a gond, hogy ki férhet hozzá az információkhoz, hanem arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy ki, hogyan tudja azokat értelmezni.

Szombaton a szakkiállítás megnyílik a nagyközönség - a pedagógusok, szülők, diákok - számára is, akiknek szervezett programokkal, látványos eszközismertetőkkel, rövid előadásokkal mutatják be az interaktív táblát. A rendezvényen több mint 30 magyar és külföldi kiállító képviselteti magát.
A kiállítás megnyitóján adták át 2007. évi Hundidac-díjakat, amelyeket a rangos szakmai zsűri választott ki a beérkezett közel 200 műből. A díjazottak minden évben a legjobb minőségű és szakmailag leginkább megfelelő taneszközök, tankönyvek forgalmazói közül kerülnek ki.

Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes szóvivője így reagált:

Jellemző a Gyurcsány-kormány gondolkodásmódjára, hogy drága interaktív táblák beszerzésén gondolkodik, miközben pénzhiány miatt sorra zárnak be a falusi kisiskolák, de városi oktatási intézmények is. Az iskolák sokszor rendkívül rossz állapotban vannak, sok helyen a fűtés, a világítás is gondot okoz, a kormányzat azonban inkább digitális technológiára költi a pénzt. Természetesen erre is szükség van, de nem lenne szabad fordítva ülni a lovon; előbb gondoskodni kell az iskolák működtetéséről, az oktatás feltételeinek maradéktalan biztosításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását