2022. augusztus 9. - Emőd

Kákalaki Akka Tatán

Szombaton és vasárnap reggel hét órától húszezer madár kirepülését láthatják a VII. Tatai Vadlúd Sokadalom résztvevői a tatai Öreg-tónál és nem csak szabad szemmel, hanem - az idén először - óriáskivetítőn is.
2007. november 23. péntek 12:42 - Hírextra
Az enyhülő, napsütéses időben tisztán látszik a tó teljes területe, a vár és a medret ölelő erdő. Kora reggel a madarak kihúznak a vízről és a környező szántóföldeken keresnek táplálékot, majd naplemente után visszatérnek, hogy az éjszakát biztonságos helyen töltsék. A reggeli tömegstartot Zsoldos Árpád ornitológus "közvetíti" a nézőknek. A látogatókat a Magyar Madártani Egyesület szakemberei teleszkópokkal várják, egész nap lesz távcsöves madármegfigyelés, madárgyűrűzési bemutató, természetvédelmi tanácsadás és madárvédelmi eszközök, kézművesek vására. Az egyesület fotópályázatot is hirdet, ahová a helyszínen készített felvételekkel nevezhetnek a Sokadalom résztvevői.

Az északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt, a tatai Öreg-tavon és a hajdani mocsárvidéken találták meg pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek ide novemberben, hogy a téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeikre. Egyes ősz végi, téli napokon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tónál.

A sokadalom egyben a magyarországi madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője, egész napos versenyen mérik össze tudásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását