2024. április 27. - Zita

Hízott az Északi-sark jege

Az utóbbi évtizedben mért adatokat felülmúlóan hízott az idei hosszú és néhol rekord hideget hozó télnek köszönhetően az északi-sarki jégtakaró.
2010. április 6. kedd 19:04 - HírExtra
A jégtakaró terebélyesedéséről az amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC) számolt be. Az intézet szerint 2001 óta nem hízott ennyit az arktiszi jégpáncél. Az adatok - úgy tűnik - megcáfolják azokat, akik állították: 2013 nyarára hajózhatóvá válik az Északi-sark - számolt be internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap (www.telegraph.co.uk).

Az NSIDC ugyanakkor hangsúlyozta, a jégtakaró márciusban mért növekedése semmi esetre sem jeleni azt, hogy a globális felmelegedés a múlté lenne.

Szakemberek szerint az Északi-sarkon uralkodó széljárás változása miatt keringett a szokásosnál több hideg levegő az alacsonyabb szélességi fokok környékén is.

A jégtakaró rendszerint március közepén éri el legnagyobb kiterjedését, hogy aztán olvadásnak induljon. Idén azonban a hónap második felében is nőtt. Az NSIDC egyik szakértője ugyanakkor elmondta: ez a jég vékony, meglehetősen sérülékeny, és nagyon gyorsan elolvadhat.
Az északi-sarki jégtakaró kiterjedése 2007-2008-ban volt a legkisebb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását