2024. március 29. - Auguszta

Tubes: késik a radar?

A Baranya Megyei Közgyűlés azt kéri a kormánytól: mindaddig ne kezdődjön meg a Tubesre tervezett radar építése, ameddig nem születik jogerős bírósági döntés az építési engedély kiadásáról - mondta a közgyűlés kereszténydemokrata elnöke csütörtökön Pécsett
2007. november 22. csütörtök 15:36 - Hírextra
Szeretnénk, ha a kormány és a honvédelmi tárca respektálná a civilek kérését és ne csak az építési engedély felfüggesztésére, hanem az építési engedélyre vonatkozó jogerős bírósági döntést is megvárná - hangsúlyozta Hargitai János azt követően, hogy a megyei közgyűlés közmeghallgatást tartott a katonai fejlesztéssel kapcsolatban.

A politikus szerint a lokátor már nem csak pécsi ügy, miután több környező településből olyan koalíció alakul, amely egyre intenzívebben foglalkozik az építkezéssel és várható hatásaival. Úgy vélte: ezek a helységek Pécshez hasonlóan igényt tarthatnak a kormányzat részletes és pontos tájékoztatásra a beruházással összefüggésben.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) illetékesei kedden, Békéscsabán azt közölték az MTI-vel, hogy a honvédelmi miniszter megvárja a Fővárosi Ítélőtábla döntését, s ha az a tárca számára kedvező lesz, akkor kezdődik meg a Pécs melletti Tubes-hegyre tervezett radarállomás építése.

Bencze Zsolt mérnök alezredes, a HM osztályvezetője elmondta: a pécsi önkormányzat, több civil szervezet, valamint magánszemélyek megfellebbezték a miniszter azon döntését, ami az építési engedélyről szólt, valamint kérték, hogy függesszék fel az építkezést is.

Szekeres Imre építési engedélyről szóló döntése bírósági szakaszban van, míg az építkezés azonnali felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította.

Ha a Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyja az első fokon eljárt bíróság döntését, akkor megkezdődhet az építkezés, függetlenül attól, hogy az építési engedély kiadásáról szóló másik jogvita mikor zárul le.

Hargitai János csütörtöki sajtótájékoztatóján szólt a garéi hulladéklerakóban összegyűlt, rákkeltő anyaggal szennyezett föld semlegesítésének szükségességéről is.

Szavai szerint miután a csődbe jutott Budapesti Vegyi Művek nem tudja elvégezni a munkát, az az államra marad, hiszen nincs más cég, amely a vegyi művek helyébe léphetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását