2024. június 21. - Alajos, Leila

Tarolt a TASZ

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) szemben a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön, a titkosszolgálatnak nyilatkoznia kell a titkos minősítés alól feloldott iratokról - közölte a civil szervezet munk
2007. november 22. csütörtök 18:56 - Hírextra
A per előzménye, hogy a TASZ több állami szervtől is kérte, adjon felvilágosítást azokról az iratokról, melyeknek megszűnt a titkos minősítése - mondta Földes Ádám.

Volt olyan állami szerv, például az Igazságügyi Minisztérium, amely több ezer tételből álló választ adott, de volt olyan is, amely elzárkózott a közérdekű adatok közlésétől.

Az NBH például a nemzetbiztonsági törvényre, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva tagadta meg a kérés teljesítését. Ezután indították meg a jogvédők a polgári pert.

Ez év februárjában a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította a TASZ keresetét, a civil szervezet azonban fellebbezett és a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön megváltoztatta az első fokú ítéletet.

Földes Ádám rámutatott: a per nyomán az NBH vezetője már nem alkalmazhatja parttalanul azt a diszkrecionális jogkörét, amelyet a nemzetbiztonsági törvény ad neki, azaz nem hivatkozhat korlátlanul nemzetbiztonsági érdekekre, amikor például közérdekű adatok kiadását tagadja meg.

A jogerős ítélet szerint az NBH-nak ki kell adnia a 2005-ben titkos minősítés alól feloldott, illetve megszűnt minősítésű iratainak főbb adatait, így például hogy milyen jogcímen, mennyi időre minősítették az adatokat, illetve miért oldották fel a minősítést. A tábla döntése értelmében a titkosszolgálatnak 90 napja van a teljesítésre.

Az eljárás adatai szerint az NBH évente százezres nagyságrendben minősít adatokat, körülbelül tizedennyinek a minősítését pedig feloldja.

Földes Ádám elmondta: a perindítással az volt a céljuk, hogy egyfelől teszteljék, kontrollálják, jogállami-e az NBH minősítési gyakorlata, másfelől pedig, hogy megfelelnek-e a jogállami elvárásoknak az ide vonatkozó törvényhelyek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását