2024. április 23. - Béla

Süllyed a közoktatás színvonala

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az elmúlt egy évben általában nem jobb, hanem rosszabb helyzetbe került a magyar közoktatás - közölte Kerpen Gábor elnök a magyar közoktatás napján csütörtökön az MTI-vel.
2007. november 22. csütörtök 17:40 - Hírextra
Az érdekvédő közleményében felidézte, hogy az idén szeptembertől életbe lépett finanszírozási rend következményeként intézményeket vontak össze és zártak be, nőttek az osztálylétszámok, illetve több mint 10 ezer pedagógus álláshely szűnt meg.

A diákokkal való egyéni foglalkozás idejét, és a pedagógusok energiáját csökkentette a kormány azzal, hogy növelte az oktatók kötelező óraszámát.

A szakszervezeti vezető szerint az integrált oktatás érdemi és általános teljesülésének feltételei is romlottak, ami arra vezethető vissza, hogy a spórolás politikája egyre inkább eltakarja az oktatáspolitikát.

Kerpen Gábor emlékeztetett arra, hogy pont egy évvel ezelőtt figyelmezető sztrájkot kellett hirdetniük, amely után a követelések egy része - például a pedagógusi ingyenmunka visszavonása - teljesült, de a többi ok továbbra is fennmaradt.

A parlamenti képviselőknek az a joguk és felelősségük, hogy az egyes döntéseknél a közoktatás érdekében szavazzanak mind a költségvetésnél, mind pedig a közoktatási jogszabályok módosításánál - írta Kerpen Gábor.

A magyar közoktatás napját, a PDSZ társszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete hirdette meg 1991-ben, hogy a hazai közoktatás helyzetét, gondjait bemutassák, a valós társadalmi megítélést elősegítsék, valamint a válság felszámolásához szükséges országos és helyi döntések meghozzák.

Nem ünnepet, hanem olyan akciónapot kívántak létrehozni, amelyen az aktuálisan zajló költségvetési vitákhoz kapcsolódva felhívják a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére.

A közoktatás napja alkalmából mintegy ötven közoktatási intézménybe látogattak el országgyűlési képviselők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását