2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Add ide a didit, a didit nem adom

A Plasztikázott Nők Társasága nyílt levélben fordult Horváth Ágnes miniszter asszonyhoz, afelől érdeklődve, valóban kötelező lesz e a jövőben alávetni magukat nukleáris mágneses rezonanciával eszközölt kontrollvizsgálatnak, úgy hogy a költségek őket terhe
2007. november 22. csütörtök 17:39 - Hírextra
Az eset érdekessége, hogy az állam nem kényszerítheti az állampolgárait olyan vizsgálatokra, amelyeket azok nem akarnak. Az egészségügyi törvény értelmében az ellátást csak abban az esetben nem lehet visszautasítani, ha az életfenntartó beavatkozásnak számít. Utánajártunk mi igaz a hírből, és mi nem.

A nyílt levél tartalma szerint önök úgy tudják, hogy minden mellimplantátummal élő nőre érvényesen, az önök költségére, és egy magáncégnél kell majd kötelező jelleggel átesni ezen a kontrollvizsgálaton. Hogyan jutottak ennek az információnak a birtokába?

A vizsgálat
Roncsolásmentes vizsgálatok érdekes alkalmazása - Szilikon mellimplantátumok vizsgálata NMR-MOUSE készülékkel

A szilikon mellimplantátumokat mellnagyobbításra és a mell helyreállítására használják. Az ilyen beültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdések a következők: (a) az egyes implantátumok minőségbiztosítása a beültetés előtt, és (b) az implantátum beültetés utáni szivárgásának észlelése. Tanulmányoztuk a Nukleáris Mágneses Rezonancia – Mobil Univerzális Felszíni Feltáró (NMR-MOUSE) használatát (a) az implantátumhéjak minőségének, és (b) az implantátum zselé testfolyadék-beszivárgás miatti minőségváltozásának roncsolódásmentes vizsgálatára.

A Profil NMR-MOUSE készülékkel az implantátumhéjakon keresztül az egyes implantátumok különböző helyzeteiben roncsolódás mentesen mért mélységi profilok jó reprodukálhatóságot biztosítottak a különböző héjrétegek minőségének és vastagságának mérésére. A szakadás utáni szivárgást a szakadáson keresztül beáramoltatott fiziológiai sóoldat és sáfrányolaj hatására az implantátum zselé keresztirányú NMR relaxációs idejében bekövetkező változások megfigyelésével modelleztük. Az eredmények azt mutatják, hogy az egyoldali NMR-rel végzett roncsolódásmentes vizsgálatok használható módszerek az implantátumok minőség ellenőrzésére, illetve az implantátumok beültetés utáni repedéseinek kiszűrésére.

Forrás: vincotte.hu
Az anonim szervezet szóvivője: Találtunk egy hírt ezzel kapcsolatban az interneten. Amikor megpróbáltunk érdeklődni az Egészségügyi Minisztériumnál a hír hátteréről – én is hívtam őket, meg a társaságunk több aktivistája – a portásnál tovább nem jutottunk. Minket soha nem engedtek el odáig, hogy megtudjuk: van e valóságtartalma ennek a dolognak. Ezért döntöttünk úgy, hogy nyílt levélben fordulunk a miniszter asszonyhoz, hogy tisztázzuk ezt a kérdést. 2008 már igencsak a nyakunkon van. Ha valóban van egy ilyen tervezet, azt nem árt mihamarabb közölni velünk. Hollandiában tudomásunk szerint van ilyen, csak nem tették kötelezővé, kivéve az ötven év felettieket.

Felvették e a kapcsolatot politikusokkal, érdeklődtek e a jogi vonatkozásairól a tervezetnek?

Nem. Egyelőre nem. Amikor megpróbáltuk tisztázni ezt a kérdést, akkor senki nem volt hajlandó válaszolni nekünk arra, hogy valós ez a hír vagy nem. Ezért írtuk a levelet, hátha akkor kiderül, hogy mire számíthatunk 2008-tól. Azért vagyunk felháborodva, mert 30 és 50 ezer forint közötti költséggel kellene számolnunk, mivel a TB nem támogatná ezt a tervek szerint. Úgy tudjuk, hogy kötelező lesz mindannyiunk számára. A másik kérdés ami felmerült: hogy hogy fogják ezt ellenőrizni? Egyáltalán, hogyan fog zajlani ez a procedúra?

Milyen lépéseket terveznek, ha a minisztérium megerősíti a híreket a kötelező kontrollvizsgálatról?

Reggeli nyilatkozatom óta számtalanul kerestek meg. Általában egyáltalán nem veszik komolyan a problémát. Azokkal az előítéletekkel fordultak hozzánk, amik a plasztikázott nőkkel szemben élnek. Reggel óta kinevettek, kaptam kritikát, elküldtek a fenébe, vagy mocskos dolgokat mondtak a telefonba, természetesen ismeretlen számról. Elég faramuci helyzetben vagyunk, mert nem erre számítottunk. A társaságot pont azért hoztuk létre, hogy egy picit megpróbáljunk segíteni azokon a nőkön, akiket diszkriminálnak, vagy csak hülyének nézik őket, pont azért, mert plasztikai beavatkozáson mentek keresztül. Miközben számtalanul vannak közöttünk olyanok akik azért estek át ilyen műtéten mert egészségügyi okuk volt rá. Egyelőre azt várjuk, hogy hivatalos választ kapjunk, azután fog kiderülni a következő lépés.



Megkeresésünkre,  hogy helyes e a társaság értesülése a kötelező kontrollvizsgálat bevezetéséről az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája a következőket válaszolta:


Az orvostechnikai eszközök forgalomba hozatalának és megfelelőségének feltételeivel a 16/2006. EüM rendelet foglalkozik. A rendelet az Európai Unió Tanácsa 93/42/EK direktívájának honosítása. E rendeletek előírásainak az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Igazgatósága hivatott érvényt szerezni.

A mellimplantátumokkal kapcsolatos követelményrendszer szigorításáról az Európai Parlament felkérésére készült, 2003. február 3-án kiadott direktíva rendelkezik, amely az 51/2004. ESzCsM rendelettel vált nemzeti jogszabállyá és 2004. VI. 1-től hatályos. Az uniós direktíva kimondja, hogy a mellimplantátumok a legmagasabb kockázati osztályba tartoznak, amely a legkörültekintőbb megfelelőség-értékelési követelményeket írja elő az implantátumok forgalomba hozatala előtti vizsgálat során.

A forgalomba hozatalt követő időszakra vonatkozóan az implantátummal kapcsolatos vizsgálati eljárás jogszabályokban nem található. Ennek ellenére a gyártók felhívják az implantáltak figyelmét arra, hogy az implantátum nem örök életű és öt-hét év elteltével ajánlott az állapotáról, integritásáról szakorvosi vizsgálattal meggyőződni. A kifakadt implantátumból a szervezetbe kerülő anyag ugyanis komoly komplikációkat okozhat, nem is beszélve az esztétikai torzulásokról.

Mindenkinek saját érdeke és felelőssége az, hogy implantátuma állapotáról tájékozódjon és szükség estén reimplantálásáról gondoskodjék. Erre vonatkozóan jogszabály nincsen és nem is készül.

Választójog, petíciók, ombudsman: az állampolgári jogok a gyakorlatban
A petíciók olykor annyira fontos problémákat vetnek fel, hogy a Parlament akcióba lép, és kezdeményező jelentést készít a kérdésről. Több ezer nő kérte például, hogy a súlyos egészségügyi problémák miatt tiltsák be a szilikon tartalmú mellimplantátumokat. A Parlament 2001-ben elfogadott jelentése - egy tudományos vizsgálat alapján - felkérte az Európai Bizottságot a probléma orvoslására. Ez utóbbi felszólította a tagállamokat, hogy intézkedésekkel biztosítsák a nők részletesebb tájékoztatását az implantátumokhoz kapcsolódó kockázatokról, és kötelezzék az ilyen implantátumot viselő nőket a későbbi kontrollvizsgálatok elvégzésére.

Forrás: www.europarl.europa.eu/highlights/hu/
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását