2024. május 2. - Zsigmond

Önkormányzati rendőrséget akarnak

Önkormányzati rendőrség létrehozását szorgalmazzák a kerületek, többük szerint ugyanis a rendőrség létszám-, és forráshiány miatt már nem tud eleget tenni a polgárok közrenddel kapcsolatos elvárásai egy részének.
2007. november 22. csütörtök 13:35 - Hírextra
Molnár Gyula, Újbuda polgármestere csütörtökön a fővárost és a kerületeket képviselő polgármesterek és önkormányzati vezetők előtt azt javasolta: kezdeményezzék a vonatkozó jogszabályok módosítását.

A polgármester, aki egyben szocialista országgyűlési képviselő, és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) is az elnöke, azt mondta, az önkormányzati rendőrségnek "bűnmegelőző" szerepe lehetne, és valahol a közterület-felügyelet és a "normál" rendőrség között kaphatna helyet.

Molnár Gyula javaslata szerint a leendő új, "lakosság közeli" rendőrség Budapesten a kerületek szintjén jönne létre, és elsődleges feladatai közé tartozna a közterületek rendjének biztosítása.
Mint fogalmazott, a kerületi szándéknak mielőbb kormányzati akarattá kellene válnia.

Csécsei Béla, Józsefváros polgármestere arra figyelmeztetett, hogy egyre kevesebb a "közterületen mozgatható" rendőr, miközben a kerületek egyre nagyobb szerepet vállalnak a rendőrség támogatásában. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy még a rendőrkutya is önkormányzati tulajdon, ahogy a kamerás térfigyelő-rendszer is, amit kizárólag bűnüldözési célokra használnak.

Gy. Németh Erzsébet, fővárosi szocialista képviselő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros és a kerületek évente több mint egymilliárd forint készpénzzel, valamint számtalan eszközzel, például autóval támogatják a budapesti rendőrséget, és kapitányságait.

Véleménye szerint a korábban is többször felvetett javaslat mára elérte azt az ingerküszöböt, ami után már a politikának is támogatnia kellene a változtatást.

Szabolcs Attila, Budafok-Budatétény polgármestere azt közölte, hogy kerületében éjszakánként sokszor mindössze egy járőr teljesít szolgálatot a létszámhiány miatt. Megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a létszámhiányt úgy szüntetik meg, hogy elvonják a betöltetlen álláshelyeket.
Tóth Mihály, Csepel polgármestere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék rendre elmarasztalja őket amiatt, hogy önként vállalt feladatként az önkormányzat anyagilag támogatja a kerületi rendőrség működését.

Varga Imre, a XV. kerület képviseletében arról beszélt, hogy az egykor jól indult lakótelepi rendőrség ma már gyakorlatilag nem működik, és egyre több a probléma a mezőőri szolgálatok finanszírozásával is, amit korábban a szaktárca még támogatott.

Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere szerint, miután a rendőrség "objektív okok miatt" nem tudja a kerületi lakosokat érintő feladatai egy részét ellátni, Budapestnek "kifejezetten hasznos lenne", ha az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő polgármesterek törvénymódosításra tennének javaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását