2024. április 27. - Zita

Denevérmarketing

Messziről látható denevér a víztornyon, Hold előtt áthúzó vérszívó a pólón, kávésbögrén, baseballsapkán: Transylvania, az amerikai kisváros vadregényes nevének leleményes kiaknázásával került fel egykor a turistalátványosságok térképére, s virágoztatta fe
2007. november 22. csütörtök 09:09 - Hírextra

A sokezer kilométerre a hírhedt Drakula gróf erdélyi otthonától, Louisiana északkeleti részén fekvő Transylvaniát az 1880-as években alapította a lexintoni Transylvania Főiskola egyik végzett hallgatója. A városkának még tíz éve is közel 800 lakosa volt, ám mára a népesség 300-ra apadt. Megszűnt az iskola, a fiatalok szétszéledtek.

A nyolcvanas években a 65-ös országút utazói erre haladtak át New Orleans felé, a délre tartók pedig a festői tájon át jutottak egészen a Missouri állambeli Bransonig. A város vegyeskereskedésének egykori tulajdonosa erre a potenciális látogatórétegre alapozta üzletmentő stratégiáját, s belevágott a Transylvania névben rejlő ígéret valóra váltásához: halloweenes hangulatú ajándéktárgyakkal tömte tele a boltot, és a denevérüzlet felvirágzott. Akadt olyan év, amikor több mint 2400 pólót adott el az útjukat megszakító, kíváncsivá tett betérőknek.

A kis település neve bekerült a köztudatba, mindenszentek előestéjén tévéstábok lepték el, és a helybeliek egymás után adták a rádióinterjúkat.

A szép időknek azonban a kilencvenes évek végére befellegzett, az utazók a kétsávos országútról áttértek a kényelmes és gyors sztrádákra, s a Drakula-biznisz lassan lecsengett. Nemhogy denevér, de madár se nagyon vetődik többé arra a tájra.

Manapság alig pár száz fogy évente a vérszívós pólóból. Az egykori szegény, gyapottermelő vidék helységén úgy tűnik, már csak egy új marketingstratégia segíthet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását