2024. április 20. - Tivadar

A katolikusok az egyneműek közti élettársi kapcsolat ellen

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat a katolikus egyház tanítása szerint veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen. Erről az MKPK csütörtöki közlem
2007. november 22. csütörtök 15:49 - Hírextra
Hozzáteszik: nem csak az egyház, nem csak a természeti törvény, hanem az Alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása".

Minden olyan kísérlet - mint a fent jelzett törvényjavaslat is -, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat, beleértve az egyneműek együttélését, a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel, gyengíti a társadalom életerejét, veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését - olvasható a közleményben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a család az az alapvető emberi közösség, amely a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető, része a népek és az egész emberiség közjavának. A politikusoknak "olyan jogszabályok létrehozásán kell fáradozniuk, melyek erősítik a család intézményét és bátorítják a fiatalokat a felelősségteljes családalapításra és gyermekvállalásra" - zárul a közlemény.

A javaslatban szabályozott új jogintézmény lehetővé teszi, hogy nemétől függetlenül minden nagykorú személy élettársi kapcsolata nyilvántartására tarthasson igényt. A bejegyzett élettársi kapcsolatra általánosan a házasságról, a családról és a gyámságról szóló rendelkezések alkalmazandók. Ezzel a javaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatot családjogi jogintézményként ismeri el, és csak a házasságtól eltérő szabályokra utal (névviselés, örökbefogadás, megszüntetés). Az Országgyűlés honlapján megjelent előterjesztés indoklása szerint az élettársi kapcsolatok növekedése a házasság rovására olyan társadalmi tendencia, amelyre az érintett országok jogalkotásának tekintettel kell lennie. Mint írják, Magyarországon sem lehet figyelmen kívül hagyni az azonos neműek partnerkapcsolatának jogi rendezettség iránti igényét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását