2024. május 5. - Györgyi

Tíz évig keresik a drogot és a csempészcigit

A nagyobb kábítószerfogások 30-40 százalékában vesznek részt a vámosok speciálisan képzett kutyái. Ebben az évben több, mint ötvenszer találtak drogot az ebek. A Vám- és Pénzügyőrség szerdán a nyilvánosságnak is bemutatta a kutyákat. A bemutatót a kilenc
2007. november 21. szerda 21:29 - Hírextra
Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, jelenleg 32 kutya dolgozik a vámosokkal. A képzés 1999-ben indult és két részből áll. Az első négy hétben a kutyát a vezetőjével és a munkakörülményekkel szoktatják össze. A második szakaszban a keresésre koncentrálnak.

Sipos Jenő elmondta: tévhit, hogy ezek a kutyák drogfüggők. A kiképzéskor a játékra összpontosítanak. A kutya az eldugott cigarettában, vagy kábítószerben a belerejtett játékát keresi. A kutyák 10-12 évig vannak szolgálatban, azután nyugdíjazzák őket. Ha a vezetője kéri, meg is kaphatja a kutyát. Az állatokat egyébként közbeszerzési eljárásban szerzik. A 32 kutya között van német- és belga juhász, magyar vizsla, labrador és keverék jószág. A speciálisan képzett ebek a határátkelőknél, repülőtéren és az ország belsejében is dolgoznak. Csomagokat, kocsikat vizsgálnak át. Aktív szerepük van a VPOP nagy összegű cigaretta és kábítószer lefoglalásaiban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását