2024. április 29. - Péter

Újra futball-lázban ég a Szentszék

Újra futball-lázban ég a Vatikán, kezdetét vette a második Clericus Kupáért zajló küzdelem. A bajnoki címért szemináriumi hallgatókból, kollégiumi növendékekből, kispapokból és a svájci gárda tagjaiból álló csapatok, összesen 16 együttes küzd meg.
2007. november 21. szerda 18:43 - Hírextra

csapatokat négy csoportba osztották, a legjobb négy jut tovább a csoportkörből. A Szentszék első alkalommal tavaly év elején írta ki a nem mindennapi minibajnokságot.

Az vetélkedésbe Szváziföldtől kezdve Pápua Új-Guineáig neveztek csapatok, a játékosok 17 és 57 év közöttiek. A szabályok a katolikus egyetemek papjai mellett a Róma környéki szemináriumok számára is lehetővé tették a nevezést. A Kupa jelmondata: "Lehetséges egy új futball" - jelentette a La Gazetta dello Sport című olasz sportnapilap.

Az bajnokság nyitómérkőzésére már kedden sor került, a szabályok szerint vasárnap nem lehet fordulót rendezni. A vallásos türelem és a katolikus egyház által hirdetett eszmék jegyében a labdarúgóknak tilos kritizálni és "keresetlen szavakkal" illetni a játékvezetőket, ellenkező esetben azonnali kiállítással kell számolniuk a játékosoknak.

A kezdeményezéssel a sportnak a fiatalok egészséges fejlődésében betöltött szerepét szeretné hangsúlyozni az egyház - mondta el a bajnokság ötletgazdája, Tarcisio Bertone bíboros, a vatikáni államtitkárság (kormány) vezetője. A nagyhatalmú bíboros egyébként lelkes Juventus-szurkoló, 2004-ben még szakkomentátorként is szerepelt az olasz televízióban.

Az egyházat az elmúlt hetek újabb itáliai futballbotrányait és egy Lazio-drukker lelövését követően felkérte az olasz labdarúgó szövetség, hogy vegyen részt az olasz labdarúgás megújításán dolgozó bizottság munkájában.

Közben Roberto Donadoni jelenlegi szövetségi kapitányt, egykori klasszis labdarúgót is megihlette a labdarúgás és a Szentszék egyre szorosabbá váló kapcsolata, ugyanis párhuzamba állította magát XVI. Benedek pápával. A katolikus Petrus internetes újságnak nyilatkozva kijelentette:: "XVI. Benedek egy felejthetetlen pápa helyét vette át, kinevezésekor még mindenkinek II. János Pál pápa élt a szívében. Jómagam pedig általános meglepetésre Marcello Lippi helyét vettem át a kispadon, közvetlenül azután, hogy ő megnyerte a csapattal a világbajnokságot."

Donadoni az interjúban azt sem zárta ki, hogy ha a Vatikán saját válogatottat állít össze, ő legyen az edző. "Profi vagyok, oda megyek, ahová hívnak" - mondta a 44 éves szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását