2024. április 23. - Béla

Global Metal

Tavaly a barcelonai In-Edit fesztiválon a legjobb zenei dokumentumfilm, a Metál, a fejrázó utazása (Metal, a headbanger,s journey) című kanadai film lett. San Dunn szociológus és Scott McFadyen rendező az idén ugyanezen a rendezvényen bemutatta a film fol
2007. november 20. kedd 07:12 - Hírextra
Első filmjük a heavy metal gyökereit és fejlődését dolgozta fel, a második a legkeményebb rock szociológiáját. Olyan zenei közösségeket kerestek meg, amelyek ennek a zenének hódolnak egymástól távol lévő országokban, Brazíliában, Indiában, Iránban, Izraelben, Marokkóban és Mexikóban.

A szerzők a madridi El País című lapnak nyilatkozva elmondták, hogy tapasztalataik szerint a heavy metal lényege mindenhol ugyanaz, de mindenhol gazdagodik lokális elemekkel. A gitár, a dob, a hangok nem változnak, de hagyományos hangok és hangszerek egészíthetik ki. "A metal nem olyan merev, mint gondolnánk" - magyarázta San Dunn.

A dalok szövegei is változatosak. A hatalom, a kormány, az egyház minden országban jelen van bennük, de az árnyalatok mások aszerint, hogy milyen kultúrára épülnek. Például Indiában a heavy a kasztok és a vallások közti sorompók ledöntésére szolgál. "A metál nem kirekesztő" - mondta McFadyen.

Dunn szerint a heavy metal három elemet tartalmaz: zenét, életstílust és a politikai eszméket. "De nem szükséges egyetérteni mindháromban" - tette hozzá.

A film foglalkozik azzal, hogy ez a zenei irányzat fennmaradt, míg a többi marginális zenei mozgalom eltűnt. "A heavy nem divat, vagy nyerőgép. Amellett, hogy lemezek millióit adták el, mindig underground kultúra volt. Meggyökeresedésének egyik titka, hogy volt egy földalatti kultúrája, amely csaknem titokban kiteljesedett" - állapította meg a rendező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását