2024. április 25. - Márk

A Fidesz hagyja békén a szakszervezeteket!

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hagyja békén a szakszervezeteket - mondta Mesterházy Attila, a szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. november 20. kedd 18:14 - Hírextra

Orbán Viktor és a Fidesz ismét átveri az embereket és a szakszervezeteket. A már megszokott kettős beszédet alkalmazza az ellenzéki párt, amikor azt mondja, nem szervezik a demonstrációkat, másrészt pedig arra hívták fel a párttagjaikat, hogy minden eszközzel segítsék a szakszervezetek kezdeményezését - közölte a frakcióvezető-helyettes.

Felszólítjuk a Fideszt, hagyja békén a szakszervezeteket demokratikus jogaik gyakorlásában, legyen ez a kormánnyal való egyeztetés, tárgyalás és megegyezés, illetve a sztrájk, a demonstráció megszervezésének joga - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint a Fidesz már kisajátított egy demokratikus eszközt, a népszavazást, most egy másik demokratikus eszköz, a szakszervezetek demonstrációs, érdekvédelmi jogának kisajátítására készül.

A kormánypárti politikus azt mondta, elutasítják ezt a politizálást, nem tartják helyesnek, ha valaki mások mögé bújva próbál pártpolitikai célokat elérni.

A frakcióvezető-helyettes szerint a politikusoknak ilyen esetekben, a kezdeményezők érdekében, távol kell tartaniuk magukat ezektől az akcióktól.

Mesterházy Attila elmondta: a mindenkori kormány feladata és nem egy párté, hogy tárgyaljon a szakszervezetekkel. A Fidesznek pártként és parlamenti frakcióként is van lehetősége arra, hogy kiálljon azokért az elvekért és programokért, amelyeket fontosnak tart - tette hozzá.

Úgy vélte, nem a Fideszre van szükségük a szakszervezeteknek. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány volt az, amely megpróbálta ellehetetleníteni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. Most viszont olthatatlan vágyat érez az ellenzéki párt a szakszervezetekkel való együttműködésre - jegyezte meg.

A képviselő a kormány és a szakszervezetek tárgyalásairól közölte: megítélésük szerint van lehetőség arra, hogy sikerrel záruljon a párbeszéd.

Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke vasárnap közölte: a párt erkölcsileg, politikailag támogatja azokat a szervezeteket, amelyek a november 21-re tervezett, a szolidaritás napjának nevezett demonstrációkat szervezik. Kövér László azt mondta: a Fidesz nem vesz részt a demonstrációk, sztrájkok szervezésében.

A Liga szakszervezet október végén jelentette be, hogy november 21-re demonstrációt szervez. A kezdeményezéshez több szakmai és civil szervezet is csatlakozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását