2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány a kistérségekről

A miniszterelnök azt kérte a 33 leghátrányosabb kistérségtől, hogy ne egyszerűen nagyot merjenek álmodni, hanem legyenek képesek egy, a jövőben sikeresen élő közösség számára programokat teremteni és azokat megvalósítani.
2007. november 19. hétfő 12:40 - Hírextra
Annak érdekében, hogy a versenyt ne csak a legerősebbek diktálják, 135 milliárd forintos támogatásra csak a leghátrányosabb kistérségek pályázhatnak - közölte a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc hozzátette: további 310 milliárd forint összértékű pályázatnál kedvezményeket kapnak ezek a kistérségek. Példaként említette, hogy plusz pontokat kaphatnak a pályázat elbírálásánál, illetve kevesebb önerővel is elindulhatnak a támogatásért.
A 33 leghátrányosabb kistérségben összesen egymillió ember él. A miniszterelnök hangsúlyozta: a besorolást szakmai alapon határozták meg, nem pedig bármilyen lobbitevékenység vagy egyéb befolyás alapján.

Ezek a támogatási lehetőségek önmagukban nem jelentenek megoldást, csak lehetőséget. Kérdés, hogy a kistérségek, a települések megtalálják-e azokat az embereket, akik vállukra veszik a közösség sorsát - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a pályázati pénzek sikeres felhasználása az emberi teljesítményről fog szólni, a képzelőerőről, a tervezőképességről, arról, hogyan tudnak együttműködni civil szervezetekkel, üzleti csoportokkal, van-e átfogó elképzelésük arról, mit akarnak tenni. A kormányfő a megbeszélésen azt javasolta a leghátrányosabb helyzetű kistérségek jelen lévő vezetőinek, hogy álmok és realitás egymást ötvöző valóságát teremtsék meg.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: szeretné, ha ezek a kistérségek nyitott és őszinte partnerségben érezhetnék, hogy az ország nem feledkezett el róluk.

A kormányfő úgy vélte, a fő kérdés Magyarország sikerével kapcsolatban az, felkészül-e valamennyi polgára és közössége annak birtokba vételére, ami az övé. Mert - mint fogalmazott - ez nagyon nehéz egy olyan országban, ahol a polgárok nemzedékeken keresztül sosem tapasztalhatták meg, milyen szabadnak és szabadként felelősnek lenni.

Egy olyan országban hiszek, amelynek polgárai abban a meggyőződésben és úgy cselekszenek, hogy alapvetően teljesítményük, szorgalmuk és kultúrájuk lesz jövőjük kovácsa - jelentette ki. Hozzátette: nincs erős Magyarország, ha nem erősek a közösségei és nincsenek erős közösségek, ha nem erősek a polgárok. A miniszterelnök az állam felelősségéről szólva azt mondta, nem hisz abban, hogy csak az lenne a dolga, hogy éjjeliőrként vigyázzon.

A kormánynak feladata Gyurcsány Ferenc szerint utat nyitni az elöl haladóknak és újra osztani a lehetőségeket a lemaradók érdekében. A miniszterelnök példaként említette a Pólus programokat, valamint a 33 leghátrányosabb kistérség támogatására szolgáló "Nem mondunk le senkiről" programot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását