2024. május 7. - Gizella

Hazalopta a kopjafát

Rendőrségi eljárás indult a Zala megyei Nován egy férfi ellen, aki ellopott egy kopjafát. A távirati iroda az eset hátterét kutatva megtudta: a falu egykori polgármestere vitte haza és a kertjében fel is állította az évekkel ezelőtt általa készíttetett em
2007. november 19. hétfő 20:24 - Hírextra

A rendőrség szűkszavú közléséből csak annyi derült ki: a Lenti Rendőrkapitányság nyomozói elfogtak, és lopás vétsége miatt gyanúsítottként még múlt pénteken meghallgattak egy novai férfit. A házánál le is foglalták a 60 ezer forint értékűre taksált emlékoszlopot.

Az MTI az eset kapcsán megkereste a település polgármesterét, aki közölte: az eltulajdonított kopjafát az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, 1998-ban készíttette Nova akkori első embere. Az emlékoszlopot egy régóta húzódó vita hevében ő csavarozta le a helyéről, majd felállította a saját kertjében - mondta el Lendvai Jenőné.

A települési vezető elmondása szerint évek óta vitában áll az önkormányzattal a korábbi polgármester, aki a kopjafa készítésének költségeit utólag meg akarta téríttetni. A vitából bírósági ügy lett, az ítélet szerint azonban a település nyert, vagyis nem kell fizetnie semmit.

A távirati iroda a lopással gyanúsított egykori polgármestert is megkereste, aki elismerte, hogy a bíróság nem neki adott igazat az egy hete született ítéletben. Vaska Miklós állítása szerint azonban az önkormányzatot képviselő jegyző azt mondta neki a tárgyalás szünetében, hogy "ha akarja, vigye haza a kopjafát". Megtette.

A most 80 éves egykori elöljáró elmondta: a múlt hétfőn született ítélet ellenére kedden lecsavarozta a régi iskola előtt álló talapzatról az emlékoszlopot, amit haza is vitt. Szerinte ehhez azért volt joga, mert nyugtái vannak arról, hogy kilenc évvel ezelőtt a saját pénzéből előlegezte meg a kopjafa készítésének költségét.

Bár a bíróság nem Vaska Miklósnak adott igazat, az ítéletet nem tudja elfogadni. Úgy fogalmazott: az emlékoszlopot bárki, bármikor megkoszorúzhatja, a kopjafát nem vitte el a faluból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását