2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Csökkentenék a büntethetőségi korhatárt

A gyermekbűnözés visszaszorítása, illetve hatékonyabb kezelése érdekében a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre való csökkentését támogatja Horányi Miklós - írta a hétfői Délmagyarország című napilap.
2007. november 19. hétfő 11:46 - Hírextra
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze kifejtette: a statisztikák szerint a fiatalkorúak, tehát a 14 és 18 év közöttiek ellen évente több mint 3.500 bírósági eljárás folyik országosan.
Kádár Gábor a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese támogathatónak mondta a változtatást, ugyanis a 14 év alatti gyerekek egy része komoly bűnlajstrommal rendelkezik. Emellett gyakran csoportosan követnek el bűncselekményeket. Például iskolák, szórakozóhelyek és bevásárlóközpontok környékén sok gyermeket zsebeltek már ki hasonló korúakból álló galerik: a telefonok és az mp3-lejátszók a legnépszerűbbek. A „bűnözőpalánták" mindezt megtehetik, mert jól tudják, hogy a törvény nem büntetheti őket. Kádár Gábor hétéves bírói tapasztalata szerint Szegeden egész családok rendezkedtek be a bűnözésre.

Horányi Miklós szerint észre kell venni, hogy 14 év alatti gyerekek is számos bűncselekményt követnek el. Ráadásul a mai gyerekek sokkal érettebbek, mint a korábbi generációk voltak. Általánosságban nem igaz, hogy ilyen korú gyerekek nincsenek tisztában egy-egy tettük következményével – állítja a főügyész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását