2024. május 16. - Mózes, Botond

Alternatív bírói egyesület

Alternatív bírói egyesület születik – adta hírül a Népszabadság a 2007. november 19-i számában. Az írás szerint az alapító Cserni János alternatívát kíván biztosítani azoknak, akik elégedetlenek a Magyar Bírói Egyesület (MBE) érdekképviseleti tevéke
2007. november 19. hétfő 14:50 - Hírextra
Cserni bíró a Tisztességes Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület (Tibike) nevet választotta, a figyelemfelhívás érdekében. Az alapító cáfolta, hogy a névválasztással provokálni vagy sugalmazni akarna.
 

Cáfolat ide, cáfolat oda, az igazságszolgáltatást csak kívülről figyelemmel kísérő magyar vagy akár uniós polgár minimum gyanakodni kezd: valamilyen probléma, gond lehet a bírósági igazgatás tisztességével, ha főhivatású bírák a tisztesség elősegítése érdekében még civil szervezetet is létrehozni kényszerülnek. Bár a MBE nem részese a bírósági igazgatásnak, de mert a névválasztást maga is sértőnek és igaztalannak tartja, bizony az alapító szándéka a nemtelen csábítás mellett provokálás és sugalmazás is.

Mitől lenne alternatív a Cserni János által tervezett egyesület? Egyben igen. A MBE valóban elkötelezett a jelenlegi központi – önkormányzati jellegű – igazgatási struktúra mellett. Több okból is. Igen fiatal kollégánk nem emlékezhet rá, de az egyesületünk 1996-ban maga dolgozta ki ezt a modellt, azzal az eltéréssel, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács összetételénél bizonyos megkötést javasolt. E szerint az első-, másod- és harmadfokú bíróságok arányos képviselethez jutottak volna. A modell, mint hatékony, értékes, a harmadik hatalmi ág függetlenségét leginkább biztosító irányító módszer vonzerejét bizonyítja az is, hogy az Európai Unió által létrehozott Európai Bírák Konzultatív Tanácsa és az Európai Bírói Egyesület jelenleg dolgozza ki azt a mintát, amely a miénkhez erősen hasonlít.

Mindezzel szemben Cserni János nyíltan hirdeti, hogy " leendő egyesületünk (is) szükségesnek tartja az igazgatási szervezetrendszer átalakítását ahhoz, hogy céljaink megvalósulhassanak."

Jelenleg a MBE az egyetlen bírói érdekképviseleti szerv, amely alapszabálya szerint is napi feladatának tekinti valamennyi bíró élet- és munkakörülményeinek, javadalmazásának, szociális helyzetének, nyugdíjának a javítását. A 2003. évi kiemelkedőnek tekinthető bérfejlesztés kivételével – sem előtte, sem utána – az igényeink állandó és nyilvános hangoztatása – a törvény által is korlátozott jogosítványok miatt – egészen csekély eredménnyel járt. (Ezért joggal elégedetlenek a bírák a MBE tevékenységével.)

De mit kínál – mint alternatív bírói egyesület – Tibike az előbbiek megváltoztatására? Az alapszabály-tervezet szerint semmit, hiszen szó sincs róla. Ügyes megoldás, kedves bírótársaim, lehet tehát választani. Pedig milyen örömmel fogadnánk, ha a már létező szakmai egyesületek bármelyike vagy a Tibike nevű új megváltás olyan, eleddig feltáratlan módszerre, jogosítványra talált volna, amely például nem a tüntetés, nem a felvonulás, nem a politikai szereplés, de mégis hatékony eszköz a bírák életszínvonalának érzékelhető javításához.

Az alternatívnak mondott bírói egyesület minden bizonnyal gyakran szerepel majd a médiában, nekünk azonban tudnunk kell, hogy az alkotó és az alapszabály szerinti pártoló tagok egyik ki nem mondott célja semmi jót nem ígér: a bírák megosztását.


(Dr. Uttó György)
a Magyar Bírói Egyesület
elnöke
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását