2023. október 4. - Ferenc

Tengeren a japán bálnavadász flotta

Elhagyta japán partjait egy bálnavadász flotta vasárnap. A hajósok a nyugati tiltakozás ellenére hosszúszárnyú bálnákra vadásznak a következő napokban a Déli-tengeren. Tokió szerint a ritka bálnákat már nem fenyegeti a kihalás veszélye, ezért lehet az áll
2007. november 18. vasárnap 15:17 - Hírextra
A japán flottát a Greenpeace környezetvédelmi szervezet hajója várja a nyílt vizeken. Az aktivisták megpróbálják megakadályozni a vadászatot, valamint videó felvételeket akarnak készíteni akciójukról, amit aztán a nyilvánosság elé tárnak.Az öthónapos út során a Déli-tengeren a bálnavadászok ötven hosszúszárnyú bálnát, ugyancsak ötven közönséges barázdás bálnát (amely a második legnagyobb testű állat a világon a kék bálnák után), valamint 850 kisebb testű bálnát akarnak fogni.

Nemzetközi moratórium tiltja a bálnavadászatot, a rendelkezésben azonban vannak kivételek: engedélyezik a bálnák befogását kutatási célokra. Erre hivatkozva Japán évente ezer bálnát öl le.

A hosszúszárnyú bálnák esetében a tiltás 1966 óta van érvényben, azóta ez az első, hogy japánok célba veszik őket. Azzal hárítanak, hogy a nyugatiak érzéketlenek a kultúrájukra. Nem titkolják ugyanakkor, hogy szeretik a bálnahúst.

A "Tengeri Pásztor" elnevezésű szervezet, amely a Greenpeace keményvonalas hajtása megígérte, hogy megzavarja a vadászatot.

A hosszúszárnyú bálnák híresek akrobatikus vízi mutatványaikról és komplex "dalukról": a hímek 10-20 percnyi hangsort "komponálnak", amelyet órákon át ismételgetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását