2024. április 29. - Péter

Clapton dupla DVD-n

Több mint 4 órányi elsőosztályú gitárzene, blues és rock, a villág legjobb gitárosaival - ez látható-hallható a Crossroads című dupla DVD-n, amelynek főhőse és szervezője Eric Clapton. A lemez a július végén Chicagóban tartott "Crossroads Guitar Festival
2007. november 18. vasárnap 18:26 - Hírextra
A monstre koncerten a hangszer virtuóz művészei közül ott volt többek között Jeff Beck, Robert Cray, Sheryl Crow, John McLaughlin, Buddy Guy, B.B. King, Hubert Sumlin, John Mayer, Willie Nelson, Robbie Robertson, Derek Trucks, Johnny Winter és Steve Winwood.

A dallasi Crossroads után három év elteltével ezúttal második alkalommal rendezték meg a gitáros csúcstalálkozót. A szemet és fület gyönyörködtető eseménynek fontos célja, hogy pénzhez juttassa "Slowhand" Clapton drogklinikáját, amely gyakran súlyos anyagi gondok közepette működik a karibi Antiguán. Clapton éveken át maga is ennek a káros szenvedélynek a rabja volt, folyamatosan úgy érzi, ennyivel tartozik a nehéz helyzetben lévő drogfüggő zenésztársainak. Amikor éppen nem rendeznek fesztivált, hangszerárveréseket szervez, amelyekre saját hangszereit is nevezi. Mint fogalmazott, a fesztivállal nagy álma valósult meg, hiszen általa csodált és tisztelt zenészekkel léphetett színpadra.

Az idei koncerteket több mint harmincezren hallgatták végig a Chicagói Bridgewayben - abszolút telt ház volt. A 22 fellépő között volt öreg és fiatal zenész, többségükben gitárosok, de olyan is, akinek nem ez az első számú hangszere - mint például Stevie Winwood, aki csodálatos hangja mellett a billentyűs hangszereket bűvöli. Elég tágak voltak a műfaji határok is, hiszen a blues mesterei - Clapton, B. B. King Buddy Guy - mellett volt jazzgitáros, (John McLaughlin), nagyszerű countryzenész (Willie Nelson, Vince Gill) és rockzenész (Jeff Beck, Robbie Robertson, Sheryl Crow, John Mayer) is.

A már említetteken kívül ott volt Harvey Mandel, a lenyűgöző Derek Trucks, aki tavaly Budapesten fellépett Claptonnal, Robert Randolph, Allison Krauss, Albert Lee, aki sokszor zenélt Claptonnal, Jimmie Vaughan, a tragikus sorsú Stevie Ray gitárvirtuóz
testvére. Johnny Winter, aki már többször élve temettek, ismét bizonyította, hogy nem szabad lemondani róla.

A két DVD-n összesen 38 dal hallható és látható, szólóprodukciók és nagy közös jammelések egyaránt. Látható a lemezen például Clapton zenés főhajtása barátja, George Harrison előtt, azután a Robert Cray Band, Jimmie Vaughn, Hubert Sumlin és B.B. King előadásában a Sitting On Top Of The World és a Rock Me Baby című blues-klasszikus és Johnny Winter a Bob Dylan által jegyzett Highway 61 című dallal Nem hiányozhat a lemezről Buddy Guy csodálatos Sweet Home Chicago-ja, Claptonnal, Crayjel, Winterrel és Mayerrel, valamint Clapton és Winwood közös örömzenélése sem (mint hírlik, jövő februárban folytatják!).

A lemezen Clapton összesen tíz számban hallható magában vagy zenésztársaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását