2021. október 24. - Salamon

Többszáz bérletes a Müpában, csodagyerekek a Zeneakadémián

A Pannon Filharmonikusok szeptember 24-én, pénteken indítja hagyományos bérletes sorozatát a Müpában. Az élet sója címmel meghirdetett, öt péntek esti koncertből álló sorozatra nagy az érdeklődés, de a pécsi együttessel október 18-án a Zeneakadémián is találkozhatunk öt csodagyerek hegedűs társaságában.
2021. szeptember 23. csütörtök 08:10 - HírExtra

A nemzet egyik legkiemelkedőbb szimfonikus zenekarát a saját sorozatán túl ebben az évadban a Müpa partnereként operabemutatón, a Fesztiválzenekar Maraton sorozatán és a Budapest Concerto meghívására a Magyar Kincsek Ünnepén is hallhatjuk. A közönség és a művészpartnerek körében is népszerű együttes mind a műsor-, mind a vendégművész választásaival megízesíti a fővárosi komolyzenei kínálatot. A két „sztárséf”, Bogányi Tibor és Varga Gilbert vezető karmesterek pedig jó ízléssel, kiváló stílusérzékkel és a minőségi iránti elkötelezettséggel vezetik a zenekart.

A szeptember 24-én induló Müpás sorozat Daniel Müller-Schott gordonkaművész szenvedélyes és érzelmes közreműködésével indul. A decemberi hangversenyen a zenekart 210 éve alapító Lickl György művének átirata a méltán népszerű Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei művével párban lesz hallható. A tavaszi esteken Oscar-díjas filmzeneként megismert Corigliano hegedűversennyel és Bartók szívvel-lélekkel megírt, és ugyanígy meghallgatásra váró Csodálatos mandarinjával találkozhatnak a zenerajongók. A sorozatot záró koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség. 

„Hiszek abban, hogy a zene só tud lenni a koronavírusban megfáradt, megfásult mindennapokban. Nem csak az a só, ami dinamikussá teszi az életet, hanem az is, ami csípi a sebet, és ettől felráz, de az is, ami kitisztítja a foltot. A zene képes megtisztítani a lelkünket, bármilyen szentimentálisan is hangzik ez a XXI. században. A Müpás sorozatunkban bemutatott darabokból árad a szenvedély, a szerelem, a vágy, de nem áll távol tőle a minőségi szórakoztatás igénye sem. Öt olyan péntek estét kínálunk, aminek a hatása garantáltan megízesíti az összes többi napot.” - véli Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

A Müpában karmesterként Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek lépnek fel, és szólistaként a nemzetközi és magyar zenei élet legkiválóbb képviselőit köszönthetjük. Daniel Müller- Schotton kívül fellép Elina Vähälä hegedűművész és Nelson Goerner zongoraművész, valamint a két méltán népszerű zongoraművész Balog József és Bogányi Gergely, aki szerint a zene valóban az élet sója: „Sokatmondó, hogy akár évtizedes távlatból is emlékeznek emberek egy-egy koncertélményre, sokszor részletesebben és érzelmileg lényegesen gazdagabban, mint esetleg egy jó sztorira.” - emelte ki.

A Peer Gynt titka című bérletnyitó hangversenyen Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve lesz hallható, valamint Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje fordított sorrendben. Előbb 

a második, aztán az első. A hétvégi Müpás sorozatot számos budapesti jelenlét keretezi. Októberben két alkalommal is fellép az együttes a fővárosban: a Budapest Concerto által szervezett Magyar Kincsek Ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100 éves évfordulója kapcsán, a Zeneakadémián. Varga Tibor külföldre emigrált hegedűművész és tanár mind szólistaként, mind pedig pedagógusként maradandó nyomot hagyott a nemzetközi zenei életben. Varga Gilbert a jövőt alakítani vágyó művész emlékére öt hegedűművész csodagyereket kutatott fel és hívott meg Magyarországra, akik október 14-én Pécsett, 18-án pedig Budapesten 

a Zeneakadémián lépnek fel. Megismerhetjük Chloe Chua, Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzahra és Seohyun Kim hegedűművészeket. Mindannyian meteorként robbantak bele 

a zenei világba, hiszen valamennyien már kora gyermekkorukban olyan zenei tehetségről adtak számot, amely mind őket, mind a környezetüket kötelezte arra, hogy ezt a talentumot kibontakoztassák. Rangos fesztiválok szereplői, a legnagyobb akadémiák, iskolák ösztöndíjasai, nagy nevű zenekarok fellépői, illetve a legkiemeltebb versenyek dobogós helyezettjei ezek a gyermekek. Olyan virtuóz művészpalánták, akik nagy valószínűséggel a XXI. század legnagyobb hegedűművészei között foglalják majd el a helyüket. Különlegesen megismételhetetlen, egyszeri zenei esemény ez, amelyen ez az öt fiatal egy esten lép fel, a színes és gazdag műsor az ő repertoárjukból állt össze.

A 210 éves zenekar a megszokott energiával, minőséggel várja közönségét a korlátozás nélkül látogatható Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermébe, a Pannon Filharmonikusok hangversenyeire jegyek online is válthatóak a www.pfz.hu oldalon, ahol további információkkal szolgálnak a koncertekről.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását