2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Déli-sarkon tesztelik majd a felfújható lakóhelyet

A Holdra és Marsra készülő felfedezők számára tervezett, felfújható lakóhelyet készülnek tesztelni az Antarktiszon - jelentette be a NASA. A tervező ILC Dover épületében mutatta be a felfújható prototípust. A szakemberek elmondása szerint, az 10 perc alat
2007. november 18. vasárnap 08:19 - Hírextra
A NASA Johnson Űrközpontjának és az ILC Dovernek számos tervezője kísérli majd meg januárban a lakóhelyet felállítani az Antarktiszon. Céljuk mindössze négy emberrel mindent telepíteni négy óra alatt. A nehézkes felszerelésben dolgozva a telepítés még inkább emlékeztet majd azon kihívásokra, melyekkel az asztronautáknak kell szembenézniük a Holdon ormótlan szkafandereikben.

Az élőhely prototípusa végül több rétegű tesztplatformként funkcionál majd az olyan új technológiáknak is, mint az egészségi állapotot figyelő rendszerek, az önjavító és a sugárzásvédelmet ellátó anyagok. A felfújható lakóhely egyike számos modellnek, beleértve egy másik prototípust, mely nyolc lábon áll, és két nyomás alatti hengere van, amelyeket légzsilip kapcsol össze.

A kutatók az antarktiszi McMurdo Állomáson fogják tesztelni a felfújható lakóhelyet 2008 januárjától 2009 februárjáig, így lehetővé válik a tervezők számára, hogy megfigyeljék azok teljesítményét az emberek jelentései és a beépített szenzorok adatai révén. A NASA és az Állami Tudományos Alapítvány azt reméli, megtudja, hogyan viselkednek a lakóhely anyagai a hideg környezetben, és mennyire tartja meg a szerkezet a hőt és az atmoszférát.

Ha a NASA meg lesz elégedve, akkor a második vagy harmadik generációs felfújható lakóhely 2020-ban elindulhat a Holdra . Az amerikai űrügynökség nem az egyedüli szervezet, mely felfújható lakóhelyekben gondolkodik. A magánkézben lévő, Las Vegas-i Bigelow Aerospace már két felfújható modult küldött orbitális pályára.
Forrás: hirado.hu/Space.com
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását