2024. március 29. - Auguszta

Norvégiában lelkészek lehetnek a melegek

A norvég protestáns egyház pénteken engedélyezte homoszexuálisok pappá szentelését. A döntést hevesen ellenzik a konzervatív egyházi körök, és foggal-körömmel harcolnak ellene.
2007. november 16. péntek 22:30 - Hírextra
Az evangélikus egyház általános szinódusának 84 képviselője közül 50 támogatta a párkapcsolatban élő, homoszexuálisok vagy leszbikusok lelkipásztori, diakónusi, kápláni és kántori kinevezésére, illetve felszentelésére vonatkozó jelenlegi tilalom feloldását. A többi 34 szavazó a kérdés elnapolása mellett foglalt állást.

Az elfogadott szöveg tudomásul veszi két álláspont meglétét, és a püspökökre és az egyházi személyek felvételével foglalkozó egyházi intézményekre hagyja a végső szó kimondását. Így azok, akit ezt szeretnék, továbbra is elutasíthatják a partnerkapcsolatban élő melegek egyházi megbízatását, de a norvég egyház püspökeinek többsége - a tizenegyből hat - nyíltan liberális nézeteket vall a kérdéssel kapcsolatban.

A hagyományosabb felfogást vallók szerint ez a döntési szabadság ellentétes a biblia tanításaival. A másik tábor üdvözölte a szavazást, "amely révén helyreállítható a homoszexuálisok helye az egyházban és a társadalomban".

A szavazás előtt a konzervatív körök számos akciót, így tiltakozó menetet és aláírásgyűjtést szerveztek. Ez utóbbi során az aláíró mintegy száz lelkipásztor közölte, hogy elutasítja a liberális püspökök fennhatóságát.

Gyakorlatban a püspökök már anélkül szentelhettek fel lelkipásztorokat, hogy fegyelmi szankcióktól kellett volna tartaniuk, és maroknyi, azonos neművel partneri kapcsolatban élő lelkipásztor hirdeti már jelenleg is az igét norvégiai evangélikus egyházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását