2024. április 26. - Ervin

Kiszámíthatóbb a gyógyszerellátás

Minden piaci szereplő, de különösen a betegek érdeke a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás, amelynek feltételeit a parlament költségvetési bizottsága módosító indítványként terjesztette be - közölte a Magyar Orvosi Kamara és öt gyógyszergyártással és forgalma
2007. november 16. péntek 18:30 - Hírextra
A 2008. évi költségvetési törvényhez benyújtott, de a gyógyszer-gazdaságossági törvényt érintő módosító indítvány azt javasolja, hogy a gyógyszereknél a fix összegű támogatás felülvizsgálatára (az úgynevezett fixesítésre) az évenkénti négy alkalom helyett csak kétszer kerüljön sor.
A javaslatban szerepel, hogy ne zárják ki a támogatásból a kiváló és hatékony gyógyszereket, hiszen ez bizonyítottan a költségvetés számára sem jelent megtakarítást.

Ez a változtatás egyrészről stabilizálja a gyógyszerek rendelésével kapcsolatos feltételeket, a beteg számára jóval kevesebb alkalmazkodási kényszert jelent, és nem veszélyezteti a gyógyszertámogatási előirányzat betartását - olvasható a javaslat indoklásában.

Az orvosi kamara és a gyógyszergyártók közleményükben cáfolták azokat az információkat, amelyek álláspontjuk szerint tévesen azt sulykolták, hogy a negyedévenkénti fixesítés, illetve az elvártnál drágább gyógyszerek kizárása a támogatásból a költségvetés és a betegek érdekét szolgálja.

Kifejtették: a fix támogatású csoportban minden gyógyszer, függetlenül az árától, azonos támogatást kap, s a beteg és az orvosa dönti el, hogy melyiket választja.

Az aláírók szerint a beteg nem kötelezhető pusztán ár okokból gyógyszerváltásra, így a gyakori fixesítés csak a költségvetésnek kedvez.

Emellett a betegellátás minden szereplőjét hátrányosan érinti: a gyártó nem tud a negyedévente változó igényekhez alkalmazkodni, a kereskedő nem tud megfelelő készletekkel felkészülni, így sok felesleges, megsemmisítendő gyógyszer keletkezik. Az orvos nem tudhatja, hogy a megkezdett terápiát be tudja-e fejezni a kiválasztott gyógyszerrel. A beteg nem lehet biztos abban, hogy a kiválasztott gyógyszere kapható lesz-e a patikában és a terápia végén is képes lesz-e megfizetni azt. Ha pedig nem, váltania kell, a gyakori gyógyszerváltás - még azonos hatóanyaggal is - minden szakmai testület, OGYI szerint is ellenjavallt.

A delistázás, vagyis a legolcsóbbnál 20 százalékkal drágább gyógyszerek kizárása a támogatási körből az adott gyógyszert szedőket bizonytalan helyzetbe hozza és orvosszakmailag nem indokolt váltásra kényszeríti, annak ellenére, hogy a beteg kifizetné a magasabb térítési díjat.

A közleményt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetség, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége írta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását