2024. április 20. - Tivadar

Francia sztrájk

Franciaországban harmadik napja sztrájkolnak a közlekedési dolgozók, mert Nicolas Sarkozy elnök nyugdíjkedvezményük eltörlését tervezi. Több busz és vonat már újra jár, de Párizs közlekedését továbbra is megbénítja munkabeszüntetés.
2007. november 16. péntek 10:51 - Hírextra
Párizs elővárosainak többségéből már be lehet jutni vonattal a központba, de a nemzetközi repülőterek irányába még mindig nem indult meg a vasúti forgalom. A 14 metróvonalból kettőn a megszokott rend szerint közlekednek a járatok, a többin 2-3 szerelvény jár.

A buszjáratok egyharmada újra elindult pénteken, de a Párizsba vezető utak és autópályák forgalma teljesen megbénult, az AFP helyszíni tudósítója szerint 15 kilométeres dugók alakultak ki.

A járatok azért indulnak újra, mert a sztrájkolók száma folyamatosan csökken. Ennek egyik oka az elemzők szerint, hogy a kormány ágazatonként, tehát külön-külön állapodik meg a munkavállalókkal, a másik, hogy a franciák 61%-a ellenzi a munkabeszüntetést.

A francia közlekedési szakszervezetek azért sztrájkolnak, mert Nicolas Sarkozy elnök terve szerint eltörölnék a korkedvezményes nyugdíj rendszerét. A francia munkavállalók átlagosan 40 évig fizetnek nyugdíjjárulékot, de néhány kiemelt terület dolgozói, mint például a tömegközlekedésben dolgozók, eddig átlagosan 37.5 évig fizették csak a hozzájárulást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását