2024. április 28. - Valéria

Nevet kap a tér

Vasárnaptól az Árpád-házi Szent Erzsébet tér nevet kapja Szentendre központjában a Péter Pál templom előtt álló eddig névtelen terecske - közölte a Szentendrei Új Kulturális Központ igazgatója csütörtökön az MTI-vel.
2007. november 15. csütörtök 12:57 - Hírextra

A vasárnapi ünnepség alkalmából felavatják a templom falán a Szent Erzsébetről készült emléktáblát, amelyet Csikszentmihályi Róbert szobrászművész készített - mondta Kriaszter Attila.
Szentendrét évente 1,5 millió turista keresi fel.

A tér új idegenforgalmi, kulturális látványossága számukra is vonzó lehet - utalt rá az igazgató, aki enlékeztetett arra, hogy az idén ünnepeljük Szent Erzsébet 800. születésnapját.

Erzsébet 1207-ben Sárospatakon látta meg a napvilágot, ll. András király és a merániai Gertrúd lányaként. Bátyja később lV. Béla királyként vált ismertté a magyar történelemben. Erzsébet a Wartburg tartományi Marburgba ment férjhez, majd megözvegyülve tetemes vagyonából a szegényeket és az árvákat segítette.

Kórházat alapított, ahol maga is ápolói szolgálatot vállalt, hogy könnyítsen a betegek szenvedésén. Mindössze 24 évet élt, de karitatív tevékenységét Európában ma is tisztelet övezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását