2024. március 29. - Auguszta

Különbség van a városi és falusi gyülekezetek között

A vallási gondolkodásmód és mentalitás tekintetében jól érzékelhetően kimutatható a különbség a nagyvárosi és a falusi gyülekezetek között - mondta Bogárdi Szabó István az MTI-nek; a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a jövőre meghirdetett Bibli
2007. november 15. csütörtök 08:30 - Hírextra
A községi és a városi gyülekezetek nem csak létszámukban térhetnek el egymástól, hanem gondolkodásmódjukban is, azzal együtt, hogy vannak nagyvárosi alacsony létszámú, és kisközségi nagy lélekszámú, jól szervezett közösségek. Ezzel együtt abban nincs különbség, hogy a lelkészeknek mi a feladatuk, mert azt egységesen megszabja a lelkészi hivatás rendje - jegyezte meg Bogárdi Szabó István.

A vidéki emberek számára azonban sokkal szűkebb a mozgástér, kevesebb intézményt vehetnek igénybe, s ez meghatározza életmódjukat. A családon kívül jobbára a munkahelyen és az egyházi közösségben tudják megbeszélni problémáikat, amelyek megoldásában csak a jól működő önkormányzatokra számíthatnak - vélekedett.

Mivel javarészt eltérő gondok foglalkoztatják a kétféle létformában élőket és azokat másképpen artikulálják, a lelkészeknek óhatatlanul másként kell prédikálniuk a városokban mint az aprófalvakban, bár az istentiszteletek szóhasználata és probléma-megközelítése a lelkészektől is függ - hangsúlyozta a református püspök.

A falusi embereket több tradíció köti, jobban odafigyelnek egymásra, a városi környezetben több az értelmiségi, nagyobb a szekularizáció, de nagyobb az elidegenedés is - állapította meg Bogárdi Szabó István.

A romák körében szintén más nyelven kell megszólalni, mert ők sajátos kulturális-etnikai csoportot képeznek, eltérő a világszemléletük, ezért minél több helyen kell cigánymissziót indítani. A körükben végzett evangelizációs munka hatékonyságát az határozza meg, hogy befogadták-e a missziós munkást illetve a lelkészt, valamint, hogy az egyház küldötte jól érzi-e magát körükben - közölte.

Mind a társadalmi közömbösség, mind az előítéletek ellen a Biblia éve jó ellenszernek bizonyulhat 2008-ban, mert az evangélikus, a református és a katolikus összefogás remélhetően nem csak egyházkormányzati fellépésben mutatkozik majd meg, hanem alkalmat ad a gyülekezeteknek a biblikus gondolkodás elmélyítésére. Ennek kézzelfogható jele lesz az egyházközségi bibliaiskolák elindítása, amelyekhez minden szükséges támogatást megad az egyház vezetősége - fejtette ki.
Ahhoz, hogy a Biblia tanításai minél jobban elterjedjenek, a lelkészi munkát intenzívebbé kell tenni. Ennek érdekében a jövő heti zsinaton az egyházi törvényhozás lelkészekkel foglalkozó passzusait igyekeznek kiegészíteni, új rendszerbe foglalni - mondta a püspök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását