2024. április 25. - Márk

Dosztojevszkij és Greta Garbo a pincében

Két produkciót is bemutat az év végén a Pinceszínház: a Nasztaszja Filippovna című, Dosztojevszkij regénye alapján készült darabot és a Greta Garbo svéd színésznő életéről szóló színpadi játékot.
2007. november 15. csütörtök 08:39 - Hírextra
A félkegyelmű motívumai alapján készült Nasztaszja Filippovna című darabot december 1-jétől, a Garbo című színpadi játékot pedig december 21-től láthatja a közönség - közölte a színház az MTI-vel.

A teátrum rámutatott arra, hogy Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (1821-1881) művei jelen vannak a világ színpadain, annak ellenére, hogy a szerző nem írt színdarabokat. Regényei viszont hamar megihlették a színházi alkotókat, majd a filmeseket, de készült műveiből opera és táncjáték is. A cselekmény drámai bonyolítása és az ellentmondásos jellemek kezdettől fogva kihívást jelentettek az előadóművészeknek.

A csaknem nyolcszáz oldalas regényfolyamból több dramatikus feldolgozás készült, a Pinceszínházban bemutatandó, kétszereplős változatot Andrzej Wajda írta. Bár a művész elsősorban filmrendezőként ismert, a Krakkói Stary Teatr-ben több színházi előadást is rendezett.
A félkegyelműnek ez a változata egy érdekes kísérletsorozat nyomán jött létre 1977-ben. A próbafolyamatra beengedték a közönséget, s amikor a színészek már a szöveg birtokában voltak, egy éjszakai, zártkörű próba után alakult ki a végleges forma. A darab cselekményét Miskin és Rogozsin utolsó, Nasztaszja Filippovna holtteste melletti találkozására korlátozta a rendező, Dosztojevszkij szövegéből kiemelte az összes dialógust, s abból rakta össze a két férfi meggyilkolt iránt érzett tébolyult szerelmének történetét.

A közleményben utalnak arra, hogy a krakkói előadás hatalmas sikerrel vendégszerepelt a nyolcvanas évek elején Magyarországon, a Szkéné Színházban.

A Pinceszínházban Miskin szerepét Szirtes Balázs, Rogozsin szerepét Széles Tamás alakítja. Az előadást Kőváry Katalin rendezésében láthatja a közönség, a díszlet és a jelmez Bodnár Enikő munkája.

A Garbo című színpadi játék Tin Andersen Axell regényéből készült, amely a színésznő magánlevelezése alapján készült.

"Milyen volt Greta Gustaffson, a későbbi Greta Garbo a húszas években? A levelekből egy csapongó, spontán egyéniség rajzolódik ki, egy vidám, fantáziadús, szinte túlfűtött fiatal nő, aki a színiakadémián ráébredt saját rendkívüli tehetségére, s nem tűrt semmiféle tekintélyt, korlátozást, leckéztetést" - olvasható a darabról szóló összegzésben.

A színház kiemelte, hogy a színésznő "nem volt az a hűvös, visszafogott, elegáns istennő, akinek a világ hitte".

"Egész életében meghatározó szerepet játszott a színiakadémia, de leginkább Mimi, barátságuk - leveleik tanúsága szerint - életük végéig kitartott. Greta időskori magányán csak az ifjúságukban fellángolt szerelem emléke ütött rést" - áll az összegzésben.

A kétszemélyes színpadi játékban két ellentétes személyiség ütközteti közös emlékeit. A szöveget a darabot rendező Szántó Erika alkalmazta színpadra, az előadásban Fullajtár Andrea és Szantner Anna szerepel.

A könyv Dragos Erzsébet fordításában, a bemutatóval egy időben jelenik meg az Ulpius-ház Kiadó gondozásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását