2024. április 29. - Péter

Szlovák és magyar ENSZ-katonák Szolnokon

Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójában szolgálatot teljesített magyar és szlovák katonákat fogadtak vissza csütörtökön Szolnokon, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán; a két ország katonáinak közös visszafogadására először került sor hazá
2008. március 27. csütörtök 15:38 - Hírextra
A békét nem lehet erőszakos eszközökkel fenntartani, csakis megértéssel - idézte Albert Einsteint ünnepi beszédében Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára, hozzátéve: ezért a békefenntartó katonának tisztességesnek, határozottnak és barátságosnak kell lennie.

Vadai Ágnes a 44 magyar és 25 szlovák, terepszínű egyenruhát viselő, századkötelékben felsorakozott katona előtt elmondta: örvendetes hír, hogy a "ciprusi törékeny béke, úgy tetszik, megerősödött", és minden bizonnyal jelenlétünknek is köszönhető, hogy az ottani görög és török vezetők júniusban újra összeülnek, és az újraegyesítésről tárgyalnak.

A HM államtitkára kiemelte, hogy a magyar katonák nemcsak Cipruson, 19 nemzet békefenntartói között állnak helyt, hanem a Balkánon és Afganisztánban működő missziókban is, így járulva hozzá a nemzetközi közösség biztonságához.

Jaroslav Vyvlek vezérőrnagy, a szlovák katonai delegáció vezetője arról beszélt, hogy a béke, a szuverenitás és a demokrácia jelenleg a világ eseményei között "nagyon törékenynek és nagyon sebezhetőnek tűnnek", ezért vigyázni kell rájuk. Megköszönte minden katona tevékenységét, amit a "megosztott Aphrodité szigetén" a béke javára végzett küldetése alatt.

Vadai Ágnes a visszafogadó ünnepségen Jaroslav Vyvleknek átadta a honvédelmi miniszter által adományozott Szövetségért szolgálati jelet. A Szolgálati érdemjel arany és ezüst fokozatát egy-egy, míg bronz fokozatát négy arra érdemes missziós vehette át. Valamennyi Cipruson szolgált katona Békefenntartásért szolgálati jelet kapott.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziója (UNFICYP) 1964-ben kezdődött, a Magyar Honvédség egy katonai alegységgel 1995 óta kapcsolódott be a görög és török lakosság közötti tűzszüneti megállapodás fenntartásába, a szembeálló felek szétválasztásába, szigetország fejlődése szempontjából elengedhetetlen béke megőrzésébe.

A ciprusi magyar kontingensben 84-en szolgálnak, 1997-től századkötelékben, feladataikat egy szlovák-magyar zászlóaljban látják le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását