2024. április 20. - Tivadar

Az MDF sürgeti a szociális segélyezés rendszerének átalakítását

Az MDF sürgős feladatnak tartja a szociális segélyezés rendszerének átalakítását, ezért már szeptemberben benyújtja a parlamentnek az ivádi polgármester által elkészített törvénymódosító javaslatot - mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője pénteken,
2008. augusztus 15. péntek 13:50 - Hírextra
Az MDF örömmel fogadta az "Ivádi vitaanyag" című törvénymódosító javaslatot, amelynek célja a jelenlegi segélyezési rendszer átalakítása oly módon, hogy az munkavállalásra ösztönözzön - mondta a frakcióvezető, Ivády Gáborral, a Heves megyei Ivád polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón.

A politikus hozzátette: a következő hetekben társadalmi vita keretében kívánják finomítani az anyagot, és a tervek szerint az őszi parlamenti ülésszak kezdetén, már szeptemberben benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek.

Emlékeztetett: az MDF 2006-os választási programjában szerepelt a "segélyért munkát" elem, amelynek célja már akkor is az volt, hogy a mostani rendszert megváltoztassák. A mostani szabályok nem munkára ösztönöznek, hanem inkább a segélyezésben maradásra késztetnek - vélekedett Herényi Károly.

Ivády Gábor a segélyezési rendszer átalakítását öt pontban foglalta össze. Mint mondta, fontos elem, hogy a rendszeres szociális segélyt igénylőnek kötelező legyen együttműködni az illetékes munkaügyi központtal, amelyen keresztül az önkormányzat közcélú foglalkoztatásra hívná.

A polgármester szerint a közmunka fogalmát ki kellene terjeszteni minden olyan állami és önkormányzati feladatra, amely a közösség érdekeit szolgálja. Erre példaként az árvízvédelmet, az útjelző oszlopok tisztán tartását említette. Harmadik fontos elem, hogy a közhasznú munka ideje alatt biztosítani kell az átképzés és a szakképzés lehetőségét minden segélyezettnek, illetve - hangsúlyozta Ivády Gábor - a munkavégzésre mentális okok miatt alkalmatlan embereknek reszocializációs tréningeket kell szervezni.

A polgármester szerint fontos változás lenne, hogy az önkormányzatok - a jelenlegi keretösszegből való gazdálkodás helyett - havonta igényelhessenek az éppen aktuális közmunkás-létszámnak megfelelő állami bértámogatást. Úgy vélte, a családi pótlék kifizetését a tanköteles korú gyermek iskolába járatásához kellene kötni.

Ivády Gábor közölte: Ivád volt a második olyan település Magyarországon, amely olyan helyi rendeletet hozott, amely a rendszeres szociális segély kifizetését rendszeres munkához kötötte. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ez a helyi rendelet jogszabályellenes és betarthatatlan.

E helyzet megoldására készült el a mostani törvénymódosító javaslat - tette hozzá.
A polgármester elmondta: széles körben megküldték minden érintettnek, így megküldték a kormányfőnek, Szűcs Erika miniszternek, illetve minden országgyűlési képviselőnek és a pártok illetékeseinek is.

Kérdésre válaszolva közölte: a szakminisztérium illetékes szakállamtitkárával szakmai vitát folytattak, ám érdemi megegyezés nem született. Hozzátette: várja, hogy Szűcs Erika miniszter felkérje az egyeztetésre a vitaanyaggal kapcsolatban. Ivády Gábor megjegyezte: információi szerint Szűcs Erika rövidesen a térségbe látogat, ám erre a programra polgármesterként még nem kapott meghívást.

A Fidesztől érdemi választ nem kaptak; a párt csupán azt közölte, hogy vizsgálják a javaslatot - mondta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását